Pychotka
4 jajka
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody do żółtek
Z tego upiec biszkopt
Krem:
1/2 litr mleka
1 budyń śmietankowy /nie musi być
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka zimnego do rozpuszczenia mąki
1 masło lub margaryna
Owoce:
czarna porzeczka,jagody,,winogrono,brzoskwinia
2 paczki bezów małych
Ugotować budyń z mleka maki i cukru.
Ucieramy masło dodając przestudzony budyń stopniowo.Na koniec 4 żółtka.,razem ucieramy
Ja daję żółtka do tej mąki i wlewam na gotujące mleko - nie daję surowych
Na biszkopt dajemy krem.Na krem owoce i przykrywamy kremem.Kładziemy bezy,przykrywamy kremem.
Bezy smarujemy od dołu kremem i kładziemy na owoce.
Na wierzch wiśnie lub bakalie.
Oblać polewą
dodane na fotoforum:
halinag 2009-01-27
tak Tereniu bo na ten krem idą małe beziki i posypuje się je wiśniami drylowanymi lub innymi owocami np.winogrona zielone
bella11 2009-01-27
droga Halinko, masz super przepisy. Kilka sobie skopiowałam. Czy mogłabyś mi podać przepis na to cudo?
pozdrawiam ela
wesolla 2009-01-27
mniam
ania71 2009-01-27
och Halinko,Halinko...nie można się oprzeć tym smakołykom....
sama też skopiowałam sobie pozostałe i będę po kolei próbować...ten też chętnie bym spróbowała...
pozdrawiam cieplutko