Klimandżaro
Ciasto ciemne
8 jajek
20 dkg cukru kryształu
6 łyżek mąki pszennej
4 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotować ciasto biszkoptowe i upiec 2 placki lub jeden i przekroić
masa jabłkowa:
1 kg jabłek
2 galaretki
1 łyżka masła
jabłka obrać,zetrzeć na tarce o grubych oczkach,masło roztopić,dodać jabłka,
chwilę smażyć,dodać suchą galaretkę,
wymieszać i jeszcze chwilę smażyć
masa budyniowa:
1/2 l mleka
1/2 szklanki cukru
2 zółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
Z mleka,cukru zółtek,mąki ugotować budyń.Masło utrzeć,dodając pzrestudzony budyń.
Przełożenie ciasta:
ciasto ciemne........masa jabłkowa................masa budyniowa......ciasto ciemne.........polewa
Uwaga:
budyń kłaść na zimną mase jabłkową
dodane na fotoforum:
halinag 2009-04-14
Tereniu teraz są nowe przepisy i różne kombinacje przyznam że bardzo smakują i zawsze się udają nawet laikowi