- tak wygląda jesienią. Kiedy zgubi wszystkie liście i strąki będą bardzo suche, wówczas na pola wjadą kombajny i zacznie się koszenie i młócenie.
Jest rośliną uprawną z grupy tzw. roślin strączkowych. Jej nasiona są bardzo ważnym surowcem do produkcji pasz i stanowią też cenny pokarm dla człowieka. Produkty spożywcze wytwarzane z soi są szczególnie chętnie włączane do diety przez wegetarian, jako alternatywa dla mięsa. Na bazie nasion soi wytwarza się takie produkty, jak: olej sojowy, mączka sojowa, kasza sojowa, mleko sojowe, tofu i lecytyna. Preparaty z soi dodawane są do różnych przetworów, m.in. konserw mięsnych, wędlin – dodatek soi podnosi ich wartości odżywcze. Jest najważniejszą na świecie rośliną oleistą.
W rejonie w którym mieszkam farmerzy uprawiają na polach jedynie pszenicę,soję i kukurydzę.
styna48 2017-10-05
Super pokazana, wszystko już wiem, nawet widzę na zdjęciach w kolażu, podobna do grochu. Dzięki.
rylla63 2017-10-05
Często kupuję chleb sojowy, ale nigdy nie zastanawiałam się, jak ona wygląda przed przetworzeniem...Ty mi to przybliżyłaś...Dziękuję, Halinko!
halb09 2017-10-05
Halinko, ze mną jest tak jak z "miastowymi" dziećmi, które na pytanie: skąd się bierze mleko, odpowiadają: ze sklepu:)
Soję i jej produkty kupuje się w sklepie. Teraz wiem więcej:)
irago5 2017-10-05
Dzięki Halinko. Znam soję jako ziarenka i wyroby gotowe. Podobna do naszych grochów... jednak garnek uczy i dlatego go lubię oraz są wspaniali ludzie...
wojci65 2017-10-05
Próbowałem, ale nie bardzo mi smakuje. Cóż jestem mięsożerny, golonka, żeberka, no te sprawy...
rita85 2017-10-05
Znam, nawet swego czasu ją uprawiałam...odżywcza i zdrowa choć mało u nas popularna.
doka8 2017-10-05
jest zdrowa ! wegetarianie często po nią sięgają , albo po jej przetwory....
iwatoja 2017-10-05
W czasie komuny olej sojowy był równie popularny w Polsce jak rzepakowy czy słonecznikowy. Moja mama tylko taki używała.
Pozdrawiam:)))
maria10 2017-10-05
.... bardzo dziękuję Halinko za te zdjęcia no i oczywiście za opis..... czasem kupuję kotlety sojowe bo mi smakują a teraz nawet wiem jak rośnie:)))))
czes59 2017-10-07
Ładne zdjęcia! Niestety w Stanach uprawiają głównie tą modyfikowaną genetycznie nie mówiąc jak silnie jest "chlapana" herbicydami i pestycydami. Kiedyś był bardzo dobry artykuł w "Przyrodzie Polskiej" i tak wiele mi uświadomił.