Sezon na slimaki.
Po zebraniu przetrzymuje sie je przez 3 dni w szczelnie zamknietych siatkach,zeby oczyszczaly sie z odchodow.Na czwarty dzien posypuje sie je sola i myje pod bierzaca woda.Pozniej wkladamy do garnka,zalewa sie woda i do gotowania.Musza sie one gotowac na najmniejszym plomieniu ,zeby do zagotowania doszlo mniej wiecej po 5-ciu godzinach.Gotowane w ten sposob slimaki beda na wierzchu i nie pochowaja sie do skorupek.Robi sie je w sosie bardzo pikantnym i je sie wysysajac slimaczka z muszelki a tego,ktory jest schowany wyjmuje sie wykalaczka ze srodka.Sa bardzo smaczne.W barze porcja na glebokim talerzu kosztuje 4 euro.
gatana 2010-05-30
Oj ,nie dla mnie:(
……. .•* DOBRY WIECZÓR))
…. .•* ........ .•*——*•.
….( ……. .•*,•*—*×...)***….*•.¸_¸.•* ..*•.¸_¸.•*
Jak długo świat istnieje
i ziemia sie obraca,
najpierw ktoś kogoś poznaje,
a później do wspomnień wraca!!!
(.•´¦...ŻYCZĘ
`*.*´¨)¦.MIŁEGO
¸.•)´¦. WIECZORU
.•´¦.. SPOKOJNEJ
¸.•)´¦.. NOCKI !
(.•´¦.. DOBRANOC
mamba80 2010-05-30
ale extra:)) i jak tu uwerzyć że ślimak to teraz ryba??
cuisine 2010-05-31
mamba80 - święta racja... też byłam zaskoczona taką klasyfikacją ;)
Najlepsze z masełkiem ziołowo-czosnkowym :)
gatana 2010-06-01
Moje serduszko wesołe,
zawitało na Twoją stronę.
Z uśmiechem na twarzy,
bo Cię przyjaźnią darzy.
Przyjaźń To również i uśmiech
płynący prosto z Serca..
Więc cieplutko Cię Pozdrawiam
I Swoje serduszko ♥
Dla Ciebie Zostawiam.
pamela5 2010-06-12
Świetnie, że napisałaś, w jaki sposob przygotowuje się je do gotowania. Nie wiedzialam, że tak się to robi. W najbliższym czasie spróbuję je przyrzadzić;-))
danka1 2010-06-12
Nie nie to nie dla mnie...
ewka67 2010-11-07
Ja już uwielbiam Twoją kuchnię......ja sama również robię ślimaczki....Moja cała rodzinka tym się zajada...................
t1234 2011-03-19
na to sie nie zalapie..nie jadam, zab, slimakow,osmiornic, muzdzkow, ozorkow ,cynaderek, zup z ptasich gniazd, wezow, malp i wiellle wiellle innych dziwnych smakiem i wygladem stworow:))