Caracoles......Slimaki

Caracoles......Slimaki

Sezon na slimaki.
Po zebraniu przetrzymuje sie je przez 3 dni w szczelnie zamknietych siatkach,zeby oczyszczaly sie z odchodow.Na czwarty dzien posypuje sie je sola i myje pod bierzaca woda.Pozniej wkladamy do garnka,zalewa sie woda i do gotowania.Musza sie one gotowac na najmniejszym plomieniu ,zeby do zagotowania doszlo mniej wiecej po 5-ciu godzinach.Gotowane w ten sposob slimaki beda na wierzchu i nie pochowaja sie do skorupek.Robi sie je w sosie bardzo pikantnym i je sie wysysajac slimaczka z muszelki a tego,ktory jest schowany wyjmuje sie wykalaczka ze srodka.Sa bardzo smaczne.W barze porcja na glebokim talerzu kosztuje 4 euro.

tygrysa

tygrysa 2010-05-30

Dla kogo ta ślimacza zupka?

apemaia

apemaia 2010-05-30

kocham slimaczki:)

beatka1

beatka1 2010-05-30

i wy to będziecie jeść?

artdora

artdora 2010-05-30

Nigdy nie odważyłam się aby je skosztować....i nie odważę się:))

gatana

gatana 2010-05-30

Oj ,nie dla mnie:(


……. .•* DOBRY WIECZÓR))
…. .•* ........ .•*——*•.
….( ……. .•*,•*—*×...)***….*•.¸_¸.•* ..*•.¸_¸.•*
Jak długo świat istnieje
i ziemia sie obraca,
najpierw ktoś kogoś poznaje,
a później do wspomnień wraca!!!
(.•´¦...ŻYCZĘ
`*.*´¨)¦.MIŁEGO
¸.•)´¦. WIECZORU
.•´¦.. SPOKOJNEJ
¸.•)´¦.. NOCKI !
(.•´¦.. DOBRANOC

mamba80

mamba80 2010-05-30

ale extra:)) i jak tu uwerzyć że ślimak to teraz ryba??

cuisine

cuisine 2010-05-31

mamba80 - święta racja... też byłam zaskoczona taką klasyfikacją ;)
Najlepsze z masełkiem ziołowo-czosnkowym :)

rusika

rusika 2010-05-31

moj mąż i syn byliby zachwyceni, uwielbiają ślimaczki, ja tylko przygotowuję

sur42

sur42 2010-05-31

Caracoles, podobno sa pyszne, nigdy nie jadlem ale kiedys sprubuje

gatana

gatana 2010-06-01

Moje serduszko wesołe,
zawitało na Twoją stronę.
Z uśmiechem na twarzy,
bo Cię przyjaźnią darzy.
Przyjaźń To również i uśmiech
płynący prosto z Serca..

Więc cieplutko Cię Pozdrawiam
I Swoje serduszko ♥
Dla Ciebie Zostawiam.

gatana

gatana 2010-06-02

http://www.uczucia.ovh.org/u5.php?i=Danusia

pamela5

pamela5 2010-06-12

Świetnie, że napisałaś, w jaki sposob przygotowuje się je do gotowania. Nie wiedzialam, że tak się to robi. W najbliższym czasie spróbuję je przyrzadzić;-))

danka1

danka1 2010-06-12

Nie nie to nie dla mnie...

tobi06

tobi06 2010-06-13

doc u mnie pelno takich w bluszczu!!!!
a fffffuuuuuuuuuuuuuuujjj

guniu72

guniu72 2010-10-01

chyba nie miałabym serca tak ich męczyć...

ewka67

ewka67 2010-11-07

Ja już uwielbiam Twoją kuchnię......ja sama również robię ślimaczki....Moja cała rodzinka tym się zajada...................

t1234

t1234 2011-03-19

na to sie nie zalapie..nie jadam, zab, slimakow,osmiornic, muzdzkow, ozorkow ,cynaderek, zup z ptasich gniazd, wezow, malp i wiellle wiellle innych dziwnych smakiem i wygladem stworow:))

dodaj komentarz

kolejne >