żadne ciastka nie smakują mi tak,jak francuskie z jabłkami
limba 2014-04-07
no i jeszcze z taaakim lukrem..................mniam mniam :)
hankag 2014-04-07
Ciasto jest proste:0,5 km mąki,0.5 kg margaryny(musi być z lodówki-twarda),szczypta proszku do pieczenia i gęsta,mała śmietana.Najpierw kroję margarynę w mące na drobne kawałki,potem dodaję śmietanę i zagniatam ciasto,ale tak,żeby tylko zlepić z niego bryłę i wkładam do lodówki.Jak sie trochę oziębi,wyjmuję i wałkuję kilka razy,składając ciasto w kopertę i znowu do lodówki.Robię tak trzy razy-wtedy po upieczeniu powstają takie rozwarstwienia charakterystyczne dla ciasta francuskiego.
Przed pieczeniem wałkuję cieńko,kroję w kwadraty,na każdy kładę ósemkę jabłka i zlepiam jak pierogi.Po upieczeniu lukruję.
hannah 2014-04-10
Nie dosc ,ze wygladaja przepysznie to i tak smakują...;)
Potwierdzam osobiscie...;)
Haniu przepyszne...;)
Milego wieczoru zycze...
chipie 2014-04-11
Poproszę, bo też lubię... baaardzo :)