..ocet jabłkowy się robi :)
opłukane obierki z jabłek i ogryzki zalać ciepłą przegotowaną wodą z cukrem ...ja na litr wody dałam 3 łyżki cukru ...i to wszystko ...przykryć gazą , przechowywać w temperaturze pokojowej 3-4 tygodnie ...po tym czasie zlać przez gazę ocet do butelek i przechowywać w lodówce ...czytałam również , że nie jest to konieczne , gdyż ocet jest konserwantem i nie musi być przechowywany w niskich temperaturach...
..stosuje się go w celu wzmocnienia odporności organizmu , przy zaburzeniach trawiennych , przy reumatyzmie , reguluje równowagę zasadowo kwasową w organizmie ...stosuje się przy odchudzaniu ...itd... itd ...
..jedna stołowa łyżka octu na pół szklanki wody ...plus miód do smaku ...i na czczo pijemy :)
jolak54 2012-07-19
Świetny pomysł, tyle się tego wyrzuca .........Miłego popołudnia, pełnego słonka , radości i uśmiechu.......:)))
karin24 2012-07-19
świetnie.....jeszcze proszę podać przepis ....;) i do dzieła...
karin24 2012-07-19
już go kopiuję i serdeczne dzięki....:))))))))))
slonko3 2012-07-19
Kiedyś popijałam kupny....
No szczerze, ledwo, ledwo dawałam radę :(
Może samorobny da się przełknąć.
Dzięki za przepis.
Kiedy planujesz przyjazd nad Morze ???
mmegi 2012-07-20
Najzdrowszy jest ten wlasnie jablkowy:))), a ze wlasnej roboty to juz pozostawiam bez komentaza.
ineslik 2012-07-20
telepatia? mój 20 litrów, podrasowany na balsamiczny (dodałam jabłka prażone na brązowo z cukrem)