bo je pożrę :) Dobrze smakują gdy popijamy je barszczykiem ...albo jako przegryzka do piwa :)
Ciasto : półtorej szklanki mąki , 15 dag margaryny , 2 jaja i żółtko , pół szklanki śmietany , szczypta soli .
Nadzienie :50 dag kapusty kwaszonej , 3 łyżki oleju , cebula , 2 dkg suszonych grzybów , cukier sól i pieprz .
Przesiać mąkę , posiekać margarynę , + jedno jajko i żółtko , śmietanę , posolić i zarobić ciasto . Uformować kulę , zawinąć w folię aluminiową i do lodówki co najmniej na dwie godziny . Kapustę odcisnąć , posiekać , zalać wrzątkiem i ugotować. Umyte i namoczone grzyby ugotować wraz z kapustą . Gotować kilkanaście minut bez przykrycia , aby odparować płyn. Zrumienić na oleju cebulkę , włożyć kapustę , przesmażyć razem , przyprawić . Przestudzić .Ciasto rozwałkować, wykrawać kwadraty ,kłaść na środku porcję nadzienia , składać po przekątnej, zlepiać , smarować roztrzepanym jajem i na blachę :) Piec ok.25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni .Smacznego :)
pica15 2009-12-10
o rety dziewczyno ale masz talent:O
co do zimy...u mnie nad morzem zawsze najcieplej:(
gama1 2009-12-10
To ja może do dobrego piwka poproszę...:))) Bo to nieprawda, że kobiety piwa nie lubią:) Pozdrawiam!
pica15 2009-12-10
na jarmarku bywam tylko na ulicy mariackiej gdzie wystawiaja sie artysci-rekodzielnicy.
to motloch,ciasnota ,halas i wszechobecne badziewie,nic ciekawego,kiedys jarmarku nie zalewala fala chinszczyzny i plastyku:(
setulow 2009-12-10
wszech utalentowana z ciebie babka :)
aldente 2009-12-10
pychotki! u mnie Swieta beda po wlosku:( czyli bez oplatka , bez barszczu z uszkami, bez makowca...beda inne potrawy ale to nie to samo:(
pomoria 2009-12-10
zostaw!!!...wchłoniemy je do ostatniego okruszka!...:-)))
carmel 2009-12-10
to ja poprosze o przepis na wszystko :D tzn i na ciasto i na nadzienie poporsze bardzo
myszcia 2009-12-12
może też takie zrobię....dobre na ciepło i na zimno , też ???