https://www.garnek.pl/hbabik/23565953/plesniak-dla-mojej-mamy-na
PLEŚNIAK – SĘKACZ
CIASTO:
60 dkg mąki
6 żółtek
1 kostka margaryny (rozpuścić i ostudzić)
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia
10 dkg orzechów włoskich
20 dkg cukru do piany z jaj
POLEWA :
½ kostki margaryny
1 szklanka cukru(20dkg)
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
PLEŚŃ:
6 białek ubić na sztywno i pod koniec ubijania dodać szklankę cukru.
WYKONANIE CIASTA: z mąki, cukru waniliowego, margaryny, żółtek
i proszku wyrobić ciasto, podzielić na trzy kule. Do jednej dać 2 łyżki kakao, dać wszystkie na noc do lodówki lub na 2 godziny do zamrażalnika. Utrzeć ciasto na grubej tarce na blachę jasne, później ciemne, a na to dać ubitą pianę z 6 jak i szklanki cukru. Na pianę wysypać pokrojone orzechy,
a na nie zetrzeć ostatnią jasną kulę ciasta. Piec około 40-50min.
Składniki polewy zagotować na wolnym ogniu tak około 5 min., polać gorącą polewę na gorące ciasto. Ja jeszcze dodaje 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej do białek wtedy pleśń się lepiej trzyma.
NA MOJĄ BLACHĘ ROBIĘ PODWÓJNE PROPORCJE
SMACZNEGO!!!
dodane na fotoforum:
reni50 2011-01-28
aż ślinka leci...