TORT Z PTASIM MLECZKIEM.
Biszkopt:
5 jaj
25 dk cukru
3/4 szkl .mąki pszennej(nie musi być tortowa)
3/4 szkl. mąki ziemniaczanej
1 łyżka zimnej wody
1 łyżeczka kopiasta proszku do pieczenia
białka ubić, dodać łyżkę wody, cukier dalej ubijać dodając po 1 żółtku i na koniec wymieszane z proszkiem mąki, wymieszać(nie ubijać więcej niż 10 min.) i wylać do tortownicy <28cm>,piec 35-40 min(każdy do swojego pieca wie)
ostudzić i przekroić na dwa placki, wysmarować dowolnym kremem i złożyć ponownie.
1/2 litra śmietany kremówki
4 galaretki (2 jednakowe i 2 razy po 1 każda inny kolor)
1 galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, wystudzić i lekko tężejącą dodać do 0,25 ml(1/4l)ubitej kremówki, wymieszać i powstałe ptasie mleczko wylać na biszkopt, wstawić do lodówki.
Następnie 2 jednakowe galaretki wcześniej rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody, ostudzić i wylać to na ptasie mleczko, znów do lodówki. Ostatnią 1 galaretkę robimy tak samo jak pierwszą i wylewamy na galaretkę i wstawiamy ponownie do lodówki aż stężeje. Wcześniej tort zabezpieczyć specjalną obręczą do wlewania galaretek. Po dokładnym stężeniu obkroić i wyjąć obręcz, a tort udekorować dowolnie -boki i wierzch,można też polać polewą.Biszkopt nasączyć alkoholem lub dowolnym płynem i można zrobić dowolny biszkopt,taki jaki każdemu najlepiej wychodzi. SMACZNEGO
dodane na fotoforum:
danwi66 2012-01-27
no podobaja mi się te warstwy,,,musiał być pyszny:)
grazia5 2012-01-27
Jaki wysoki :))))Już czuję ten smak.....:)))pycha