CIASTO ORZECHOWE Z GLAZURĄ.
CIASTO:
0.5kg mąki
0.5 kostki margaryny
25dk cukru
2 łyżki miodu
2 jajka
2 łyżeczki sody
2 łyżki mleka
KREM:
0.5 l mleka
100 gr kaszy mannej(grysiku)
1 cukier waniliowy
30 dk masła
15 dk rodzynek
15 dk kokosu
GLAZURA:
0.5 kostki margaryny
15 dk cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
30 dk orzechów włoskich
WYKONANIE CIASTA:
Mąka + soda + cukier + margaryna (nie rozpuszczona) + roztopiony z mlekiem miód + jajka – ugnieść ciasto i podzielić na połowę. Jedną połowę wyłożyć na blachę (wyłożoną papierem) i piec na złoty kolor 15-20 min.
WYKONANIE KREMU:
Rodzynki namoczyć na noc w alkoholu. Ugotować grysik na mleku z cukrem waniliowym i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodawać po trochu grysik, dalej kokos, alkohol z rodzynek i na końcu rodzynki i delikatnie wymieszać.
WYKONANIE GLAZURY:
Margarynę rozpuszczamy z cukrem, miodem i mlekiem na syrop do tego dodajemy kawałki orzechów brzegów i to wszystko gotujemy na małym ogniu 5 minut aż masa zgęstnieje. Lekko ostudzić. Tak przygotowaną glazurę wykładamy na druga część ciasta zostawiając ok. 1,5 - 2cm od brzegów i pieczemy tak jak pierwszą część 15-20min uważając żeby orzechy się nie przypaliły.
SKŁADANIE CIASTA:
Na pierwsze ciasto wykładamy krem, a na nim układamy drugą część ciasta z glazurą i lekko dociskamy. Ciasto przygotowuję się na jeden do dwa dni wcześniej przed podaniem!
SMACZNEGO!!!
dodane na fotoforum: