SREBRNE WESELE
DELICJA
pyszne
CIASTO:
20 dkg. cukru
20 dkg. maku suchego (nie mielonego)
10 szt. Białek
15 dkg. kokosu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
KREM:
3/4 litra mleka
2 budynie śmietankowe
3 łyżki cukru
2 galaretki brzoskwiniowe(lub cytrynowe.pomarańczowe,dowolny kolor)
2 galaretka agrestowe(dowolne kolory)
1 puszka brzoskwiń(lub inne owoce)-owoce pokroić na kostki
250 gr. masła
5szt. Żółtek
2 paczki ciastek Delicje(tak u nas się nazywają i to są te z galaretką )
około 100-150gr. wódki(nie musi być może być sok z owoców ale wódka lepsza)
WYKONANIE CIASTA: białka ubić na sztywno+(dodać to znaczy)cukier+suchy mak,kokos i proszek do pieczenia.Wszystko delikatnie wymieszać i wylać na blachę wyłożoną papiere(lub tylko wysmarowaną i wysypaną tartą bułką lub grysikiem). Piec około 40 minut. Ostudzić(jak jest na papierze to wyciągnąć ostrożnie jeszcze gorące)
WYKONANIE KREMU: z mleka budyniu i 3 łyżek cukru ugotować budyń i ostudzić. 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w 1- nej szklance przegotowanej wody i studzimy.250 gr masła ubić z 5-cioma żółtkami żółtkami dodajemy do ubitej masy zimny budyń i na koniec tężejącą galaretkę( z jednej szklanki).Dokładnie mieszamy.1/4 kremu wykładamy na ciasto(nasączyć je trochę wódką lub sokiem z wodą),na krem dajemy owocei na nie resztę kremu. Na kremie układamy połówki ciastek delicji(też nasączyć je wódką lub sokiem z wodą) i wszystko zalewamy tężejącą galaretką agrestową.
S M A C Z N E G O ! ! !
dodane na fotoforum: