DWA JABŁECZNIKI....

DWA JABŁECZNIKI....

JABŁECZNIK...JAK KTO WOLI TO SZARLOTKA

Ciasto:
5 jajek……...{2x po 3 jajka }
1 szklanka cukru {2 x 150g cukru }
1 p. cukru waniliowego
Pół szklanki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń { 2x2łyżki budyniu lub mąki zie}
1,5 {półtorej} szklanki mąki {2x150g mąki }
3 łyżeczki proszku do pieczenia {2x 2łyżeczki proszku }
1 kostka margaryny {2x 150g margaryny }
2 kg. jabłek
Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce. Dać do rondla 100g masła, jabłka cukier do smaku i troszkę cynamonu.. Wszystko razem przesmażyć.
Wykonanie:
Jajka + cukier + cukier waniliowy ubić na masę, dodać wymieszane z proszkiem mąki, na koniec wlać gorącą roztopioną margarynę i wszystko dobrze wymieszać. Połowę ciasta wylać na blachę i podpiec około 20 minut. Na gorące podpieczone ciasto wyłożyć usmażone gorące jabłka, na nie resztę ciasta i upiec na złoty kolor(tak około 20-25 minut).Po upieczeniu ostudzić i wierzch polukrować. Ja ciasto ubijam każde osobno.
Lukier:
Pół paczki cukru waniliowego
10 dkg cukru pudru
3 łyżki wody
Wszystkie składniki polewy połączyć i po dokładnym wymieszaniu robić esy-floresy na cieście lub polukrować całość.
SMACZNEGO!!!

dodane na fotoforum: