Kurczak lub rybka w zalewie - szybkie i łatwe
Składniki
4 piersi z kurczaka lub ok.1,5 kg śledzi
3 średnie cebule
2,5 szkl. wody
1 szkl. octu
gorczyca (1 łyżka stołowa)
lisic laurowy (1-2 w zależności od wielkości)
ziele angielskie (kilka kuleczek)
jajko
tarta bułka
sól
cukier
dodatkowo: pieprz, papryka, majeranek, mąka do obtoczenia ryby, olej do smażenia
Piersi podzielić na części, rozbić dość mocno, przyprawić wg. uznania (ja daje sól, pieprz, trochę majeranku i paprykę), obtoczyć w jajku i tartej bułce i usmażyć. Jeśli wybieramy wersje z ryba, to rybkę solimy i obtaczamy w samej mace. Smażymy.
Gotowego kurczaka/rybę przekładamy do naczynia, w którym będzie podawane.
Następnie robimy zalewę.
Wlewamy do garnka ocet, wodę i kładziemy całą resztę: gorczyce, liść laurowy, ziele angielskie oraz 1/2 łyżeczki soli i 2 łyżki cukru. Na koniec kroimy cebule w talarki i wrzucamy ja do zalewy. Wszystko zagotowujemy i chwile gotujemy, aby cebula zmiękła i tym zalewamy kurczaka/rybę.
Najlepiej zacząć konsumpcje następnego dnia, a jeśli to możliwe (u mnie w domu raczej nie to poczekać 2 dni, aż rybka czy kurczak dobrze przejdzie zalewa i stanie się miękka.