miejscowość:Wdzydze

miejscowość:Wdzydze

⚐..Kaszubski Park Etnograficzny im.Teodory i Izydora Gulgowskich - Wdzydze Kiszewskie.

⚑....Dwór z Luzina

✍...spiżarnia...dzisiaj należą do pomieszczeń wypieranych przez piwnicę lodówkę , zamrażarkę. W niektórych rejonach Polski funkcjonują na wioskach jeszcze obetonowane piwnice wykopane w ziemi gdzie gospodynie składują swoje zapasy. Wystrój spiżarni dworu z Luzina typowy .W spiżarni przechowywano produkty potrzebne do sporządzania posiłków. Znajdują się tu :beczki z kiszoną kapustą,chleb,produkty sypkie- sól,cukier,różne rodzaje orzechów,śmietana , mąka, kasze, groch itp. produkty oraz masło, suszone grzyby, cebula, przyprawy, nabiał przeznaczony do szybkiego spożycia oraz mięso. W spiżarni są też słodkości: miód, konfitury, sok oraz drogie korzenne przyprawy, których zapach kojarzył się z egzotyką, rodzynki i należące do rzadkości, bardzo cenione migdały.W spiżarniach zakładano na okna kraty by nie mogły do niej się dostać koty i inne zwierzęta. Spiżarnie umieszczano przy kuchni była zamykana, a klucz przezornie trzymała tylko pani domu lub szafarka ....W każdym szanującym się dworze były również piwnice i to na ogół trzy. Dlaczego tyle?. Otóż jedna była przeznaczona wyłącznie na mleko, masło, nabiał itp. artykuły.Mleko łatwo przyjmowało zapachy innych produktów dlatego zapewniano mu izolację. Druga służyła do przechowywanie warzyw,beczek z kapustą ,która była bazą wielu staropolskich potraw . Były w niej kiszone ogórki nadające polskiej kuchni charakterystycznego smaku (jeszcze teraz nie znajdzie się w Europie ,świecie tak smacznych kiszonych jak u nas). Były w tej samej piwnicy i ziemniaki.
Trzecia piwnica służyła do przechowywania trunków: win i piw, a także miodów i soku brzozowego, z którego po dodaniu rodzynków i cukru wytwarzano tańszy trunek przypominający wino. Gospodarz jako najbardziej znający się na alkoholach,chodził do niej niekiedy ze służbą bo ta popełnia błędy, podając gościom niewłaściwe napoje.
...>>>


zdj.5

dodane na fotoforum: