miejscowość:Koszalin/Jamno(Osiedle Norweskie)

miejscowość:Koszalin/Jamno(Osiedle Norweskie)

„ Zagroda Jamneńska”

..pomieszczenie kuchenne:zdjęcia kuchni przedstawiają typowe ich wyposażenie..

✍...(opis 3)Ponieważ podstawowym zajęciem mieszkańców Jamna i Łabusza było rybołówstwo, w tradycyjnej kuchni nie mogło zabraknąć przepisu na rybę po jamneńsku. Najchętniej przyrządzano płocie i leszcze, czasami również dorsza. W osolonej wodzie należało ugotować do zmięknięcia ostrą papryczkę, kilka korzeni pietruszki i cebul oraz liście laurowe. Następnie dodawano melasy buraczanej aż do zbrązowienia potrawy. W zależności od rozmiaru ryby powinna być ona zanurzona w wywarze w całości lub w mniejszych kawałkach, by naciągnąć sosem. Wówczas należało obrać kilka cebul, pociąć je w pióra i prażyć w mniejszym garnczku wraz z znaczną ilością cukru i niewielką porcją rybnego wywaru. Rybę układano w misie i zalewano sosem cebulowym. Danie podawano z chlebem lub z solonymi ziemniakami, do których można było przesmażyć cebulkę na maśle. Leszcza gotowano niekiedy w cebuli i korzennych przyprawach. Sos powstawał w oparciu o jamneńskie piwo z solidną porcją masła i dodatkiem octu i cukru.

zdj.2

dodane na fotoforum: