Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie,odcedzić i lekko ostudzić .
Jeszcze lekko ciepłe przepuścić przez praskę lub maszynkę,znów ostudzić .
Ziemniaki podzielić na 4 części ,jedną cześć wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną i jedno jajko+ 1 łyżeczkę masła,.Następnie znów dodać wyjętą cześć ziemniaków i wyrobić .Gdy masa jest jednolita -podsypując mąką ziemniaczaną formować kluseczki.
Wrzucać na gotującą osoloną się wodę ,od czasu do czasu przemieszać i jak kluski wypłyną i powiększą swoją objętość.Wyłożyć na talerz i jeść razem z sosem i mięsem
dodane na fotoforum:
ulcia34 2009-08-31
ja nierobie takich płaskich ??
lonicera 2009-09-01
ziemniakow nie lubie ale kopytka, kluski slaskie i cała reszte przetworstwa ziemniaczanego uwielbiam mieso oddaje za te pysznosci pozdrawiam porannie:)
panib 2009-09-01
Kluski śląskie uwielbiam i często robię,ale do pieczenia nie mam,niestety,talentu!:))Pozdrawiam