zrobiłam sama
opisane na blogu https://www.herbiness.com/seans-filmowy-herbi-porter-w-roli-glowej/
dodane na fotoforum:
xenon 2014-02-05
Re. drobnostka, czasami tak się dzieje , i uważam to za ludzką rzecz .
Drugi głos oddałem , więcej nie mam możliwości , ale polecam znajomym .
Pozdrawiam .
piwolub 2014-02-05
Masz u mnie piwo za pianę, kolor i etykietę :))
Nie jestem jednak przekonany, że w środku tego pokala jest prawdziwy porter. Był słód palony monachijski ? Jakie Blg i Abv ma to piwo ? Jaki chmiel użyto ? Ile miesięcy leżakowało ?
Porter bałtycki to król piw regionów północnych. Trudny do zrobienia i wymagający dużego doświadczenia. Mało kto potrafi go zrobić dobrze.
Wzorcowe portery ?.......choćby ostatni Imperator Bałtycki ! Miodzio w gębie po prostu. Z popularnych i łatwo dostępnych polecam odwiecznego Portera Żywieckiego. Doskonałe piwo z.......koncernu !
Pozdrawiam - Marek
piwolub 2014-02-05
Zapomniałem.........http://www.browar.biz/forum/
pozd
ineslik 2014-02-05
dzięki, obawiam się jednak, że nie mam tak wyrafinowanego podniebienia, żeby wybadać błędy mojego portera ;)
piwolub 2014-02-05
A znasz Blg i Abv swojego dzieła ?
pozd
ineslik 2014-02-05
nie, powinnam? blg to wiem chociaż, że chodzi o stężenie cukru przed i po, mierzy się balingometrem (?) Abv to nie mam nawet pojęcia...
piwolub 2014-02-05
Blg, czyli ekstrakt piwa po fermentacji, ABv to alcohol by volume, czyli moc piwa :) Najważniejsze parametry każdego piwa. Portery są oprócz Barley Wine i Eisbocków,najmocniejszymi piwami świata. Popatrz na moją fotkę poniżej......
http://www.garnek.pl/piwolub/27438561/pinta-imperator-baltycki-24-7
kenaj65 2014-02-05
Chyba wydaje mnie się, że przepisu na super porterka, jednak tam nie znalazłem... :)
ineslik 2014-02-05
przepis? robiłam tak samo, jak to jasne. Fotorelacja jest na blogu. Tu zamiast cukru słód i glukoza. Reszta tak samo, jak lager.
piwolub 2014-02-05
Co najwyżej jest to stout :)))
Kolor i pianka bomba........