schab w potrawce pieczarkowo-boczkowej, ziemniak, sałata w śmietanie
Schab w potrawce:
proporcje na 4-6 osób, w zależności od apetytu ;))
-6 dość grubo krojonych kotletów schabowych
- 5 cieniutkich plasterków wędzonego, parzonego boczku
- 30 dag pieczarek
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki masła
- olej lub oliwa
- sól, pieprz, ostra czerwona papryka, nieco chili w proszku
- 1 bulionetka wołowa (daję Knorr)
Kotlety schabowe rozbić dość cienko, oprószyć solą i pieprzem, wyłożyć na patelnię, na dość mocno rozgrzany tłuszcz. Obsmażyć z każdej strony na rumiany kolor po ok.5 min.
Na drugiej patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojony w paski boczek, przesmażyć, aż boczek się zarumieni. Dodać pokrojone w dość spore kawałki cebule, oraz obrane i starte na dużych oczkach pieczarki.
Dusić na małym ogniu ok.10 min.
Przesmażony boczek z cebulą i pieczarkami wyłożyć na wierzch obsmażonego schabu, podlać ok.1/2 litra wody, dodać bulionetkę, nakryć i dusić na małym ogniu do miękkości. W międzyczasie pilnować, żeby za bardzo nie odparowała woda- w razie potrzeby uzupełnić. Ja mój schabik dusiłam nieco ponad godzinę. Jak już mięsko będzie miękkie, wyjąć z potrawki, powstały sos doprawić do smaku solą, szczyptą chili i odrobiną sproszkowanej ostrej papryki.
Kto lubi, może ten sos zagęścić, natomiast ja nie preferuję za bardzo tych zawiesistych sosów, więc mój jest taki naturalny.
Życzę smacznego!!!
dodane na fotoforum:
lafii 2010-07-06
Beatko, jak widzę, krótko wytrzymałaś bez gotowania, pieczenia ... itd.:))))
Pięknego dnia życzę i smacznego podwieczorku, bo ten pyszny obiadek już chyba zjedzony ? :)
ewka67 2010-07-06
Wygląda apetycznie....)))
maxmen 2010-07-06
Już jestem ciekaw tego przepisu...:)))
Uwielbiam takie jedzonko. :)
werty34 2010-07-06
smacznego
brego 2010-07-06
...obiadek jak marzenie...:)))...przepis koniecznie !!!...pozdrawiam serdecznie :)))
sindi2 2010-07-06
Smakowicie wygląda....
Miło spędzonego popołudnia...
Pozdrawiam serdecznie....Bożena:)
kot54 2010-07-06
MIŁEGO WIECZORKU........POZDRAWIAM...:))))))