CIASTO TOFFI - na prostokątną blachę
3 paczki herbatników (duże petit bure), 15-20 dag biszkoptów,1słodzone mleko skondensowane, 1/2l śmietany kremówki( ja daję 36% łowicką), 4żółtka,1 kostka margaryny \"Kasia\", 1 cukier waniliowy, 1 szkl.cukru pudru, 1i1/3szkl mąki krupczatki, 1litr mleka, 3 łyżki cukru pudru do śmietany, 2op.śmietanfixu.
Mleko skondensowane umieścić w garnku z wodą i gotować ok.1 i 1/2 godz.
Nie polecam gotowej masy krówkowej czy toffi, bo wielokrotnie zdarzała mi się bardzo gęsta albo z wyczuwalnymi kryształkami cukru.
Blachę wyłożyć herbatnikami.
2 i 1/2 szkl.mleka +1 szkl.cukru+cukier waniliowy+\"Kasia\", zagotować w garnku. Pozostałe mleko zmiksować z mąką krupczatką i żółtkami, wlać do gotującego mleka z dodatkami i ugotować budyń ( 2-3 min.na małym gazie, mieszając, by nie przypalić). Gorący budyń wylać na herbatniki. Na to ułożyć warstwę biszkoptów, lekko ucisnąć, by wkleiły się w masę budyniową. Na to wylać ciepły karmel, rozsmarować. Wystudzić.
Ubić śmietanę, dodając 3 łyżki cukru pudru i śmietan-fixy. Wyłożyć na wystudzony karmel. Na wierzch śmietany zetrzeć gorzką czekoladę, albo dać polewę czekoladową i posypać płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce.
Ciasto jest bombą kaloryczną, ale warte, by choć małym kawałkiem rozkoszować się przy popołudniowej kawie.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
brego 2010-07-21
...nie dla mnie :(((...to choć sobie popatrzę...:)))
brego 2010-07-21
...o matko...Beatko...nie mów...:)))...już się boję...:)))
alfreda 2010-07-21
smacznego
lafii 2010-07-21
Beatko, witaj wieczorkiem, dzięki za odwiedzinki:)))))
Jestem zawiedziona ... że nie odgadłam zagadki :(((
Takie ciacho !!!! :))) Już sam widok powoduje "słodycz w głowie" ;)
A gdyby je tak jeszcze chapnąć ...:))) I do kawki ... :))))))
Może mi się przyśni ???
Tobie też życzę pięknych snów:)))))
Ciekawe, co nam pokażesz na kolejnym zdjęciu ???? Już się nie mogę doczekać, pa, pa:))))))
gosia32 2010-07-21
Napewno jest pyszne u mnie nazywa sie "krówka na zimno" niebo w gębie.... pozdrawiam i miłego wieczorku
gabi99 2010-07-22
Pyszne ciacho,dzis robie podobne tylko bez biszkoptów pod nazwa 3 bit.
maxmen 2010-07-22
Dzięki... toffi bardzo lubię. :)
lulka1 2010-07-30
pycha !!! nie wytrzymałam do jutra, pewnie jutro będzie jeszcze lepsze jak dokładnie namięknie i przegryzie się :D