CHLEB Z MĄKI Z PEŁNEGO PRZEMIAŁU ZE SŁONECZNIKIEM, SEZAMEM I SIEMIENIEM LNIANYM
Kupuję mąkę pszenną z pełnego przemiału Lubella- chleb robiony wg przepisu na opakowaniu tj:
Na 1 kg mąki dodajemy 5 dag drożdży, 2 czubate łyżeczki soli, 3 pełne szklanki chłodnej wody.
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do mąki, dosypujemy sól, wyrabiamy ciasto. Na 15 min.odstawiamy przykryte mokrą ściereczką. Potem ciasto dzielimy na porcje, wkładamy do foremek i znów odstawiamy na 25-30 min. oczywiście przykryte mokrą ściereczką. Ciasto ma podwoić objętość. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 st.C.
Pieczemy chleb ok.30 min, wyciągamy z foremek i pozostawiamy do wystudzenia.
Ja modyfikuję ten chleb dodając różnego rodzaju ziarna, bądź suszone pomidory czy zieleninę.
dodane na fotoforum:
betaww 2010-10-21
Masz racje.....nie liczac smaku tego chleba....Ale do tego trzeba miec umiejetnosci i dwie prawe rece.....Dobranoc Beatko.....***
pomoria 2010-10-22
masz rację...ja też od pewnego czasu już nie kupuję chleba...najczęściej robię taki mieszany w stos. 3:1( 3 szkl.pszennej 650 i szklanka zytniej 2000)...sprawdziła mi się mąką z biedronki (mąka babuni typ 650 za 1,29 zł)...więc samo mówi za siebie...
pozdrwiam ciepło i chlebowo...:-))))))))
beata3 2010-10-22
pozdrawiam
halinag 2010-10-22
Masz rację jest widoczne zdzierstwo....w swoim wypieku niema ulepszaczy i o niebo zdrowszy...pozdrawiam
sun10 2010-10-22
jak pieknie wygląda! na pewno też jest dłużej świeży, a co do smaku, no cóż, nie mam wątpliwości...
miłego dnia!
gabi99 2010-10-22
Piekny chlebek,tez lubię upiec(chociaz dzieci wolą ze sklepu)
malako 2010-10-22
ja nie piekłam jeszcze ale ciągle się zbieram . Nawet mam od Ciebie przepis Beatko nie wiem czy ten ale mam . Jak się spotężę to poproszę Cię o rady :)) Pozdrawiam .
rosa12 2010-10-22
Mówicie tylko mące. A szklanka wody ile kosztuje, prąd, transport( do sklepu), piekarze, kierowca? Ale i tak będę piekła chlebuś. Ostatnio synowa zapytała, czy w innym sklepie kupiłam chlebek ( jadamy ze słonecznikiem mieszany ). Zauważyła smak i to że tak długo jest świeży. A to był mój chlebuś.
maxmen 2010-10-22
Czy doliczyłaś do tego robociznę i prąd lub gaz w piekarniku???
Jeśli liczysz tylko mąkę i resztę produktów to masz rację.
Ja jakiś czas piekłem sam ale wyszło mi całkiem coś innego. :)))
Tyle tylko że wiedziałem co jem. :)))
rudi26 2010-10-22
Brawo! Ja niestety nie mam takiej możliwości, ale szczerze podziwiam determinację...
brego 2010-10-22
...jak zwykle wspaniale...:)))...tak ze 2 kromeczki zamawiam...;)))...pozdrawiam serdecznie Beatko :)))
anmar 2010-10-22
ojjj pani to ma dar
alciaxd 2010-10-22
pyszny chlebuś,pyszny ;)
kofta73 2010-11-08
A dlaczego mokrą ściereczką przykrywamy???
Zawsze przykrywałam suchą :)
Chlebuś piekłam troszkę inny niż Twój, ale również smaczny :)
Z początku był idealny, później za każdym razem góra pękała ;(
Może jutro upiekę :)