Zdjęcie nie oddaje smaku tej potrawy.
Ja osobiście śledzi w tej postaci nie jadam, ale moi goście sapali z zachwytu nad tym czymś: ;)
50-60 dag płatów śledziowych, 10 śliwek suszonych, 5 dag rodzynek, 15 dag marynowanych pieczarek, 3 nieduże kiszone ogórki, pół małego słoiczka dobrego koncentratu pomidorowego (jakieś 10 dag), 1/4 szkl.oleju, 4-5 cebul,
przyprawy: sól, pieprz, szczypta słodkiej sproszkowanej papryki, cukier, 2 łyżki majeranku.
Cebulę pokroić w krążki, rodzynki sparzyć i odsączyć, śliwki pokroić w paseczki. Wszystkie te składniki wrzucić na patelnię, wlać olej i na małym ogniu dusić kilka minut, aż cebula będzie szklista a śliwki miękkie. Potem dodać pokrojone w kostkę ogórki oraz pieczarki pokrojone w słupki lub plasterki. Przesmażyć ze 2-3 min.Dodajemy majeranek, koncentrat i pozostałe przyprawy do smaku- ilość wg uznania.
Śledzie pokroić na 2 cm paski. Przestudzonym sosem zalewamy śledzie i na kilka godzin wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
dodane na fotoforum:
jeanne 2010-12-27
... chciałabym umieć zrobić takiego po kaszubsku , a nie tylko kupować !!!!!
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego wieczoru ;-)))
brego 2010-12-27
...godne "odgapienia"...:)))
lila25 2010-12-28
przepis wlozylam do ulubionych , tez mam ochote posapac przy jedzeniu ;-)