Jedni się krzywią inni oblizują na widok tego zielska.
Ja jestem zdecydowanie z tej drugiej grupy.
30 dag makaronu świderki , 25 dag szpinaku w brykiecie(mrożony), 1 mała cebula,4-5 ząbków czosnku,2 łyżki masła,10 dag sera pleśniowego np.Lazur,100ml słodkiej śmietanki (ewentualnie naturalnego jogurtu np.greckiego)sól, pieprz, 1 sos serowy Knorr- przyrządzony wg przepisu na opakowaniu.
Makaron ugotować al dente. Odcedzić, przestudzić. Masło rozpuścić, sklarować, wrzucić posiekaną cebulkę, zeszklić na małym ogniu. Dodać szpinak i dusić kilka minut na małym ogniu, aż się odparuje woda. Dodać przeciśnięte ząbki czosnku, pokruszony ser, wlać śmietanę. Wszystko dusić ze 3 min, aż masa będzie papkowata. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wrzucić makaron, całość przemieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć makaron ze szpinakiem. Zalać sosem serowym( przyrządzić wg przepisu na opakowaniu), zapiekać bez przykrycia ok.20 min.temp.180 st.C.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
brego 2011-01-03
...to zielone mi sie podoba...:)))...pozdrawiam Beatko...w Twoim wykonaniu wszystko smaczne jest i koniec !!!
maxmen 2011-01-03
Połączenie makaronu, szpinaku i sera to jest NIEBO W GĘBIE I GĘBA W NIEBIE...:)))
lila25 2011-01-03
no ..... mam juz obiad na jutro , dzieki ;-)
elza58 2011-01-03
o.. to coś dla mnie ,uwielbiam kluchy,kluseczki w każdej postaci a te są takie apetyczne i z moim szpinakiem ulubionym....miłego wieczoru życzę i pozdrawiam.....
gotujmy 2011-01-03
Cudny przepis....
Jeśli chodzi o mieszanki na chlebuś to próbowałam sama zmieszać mąki i straszny chleb wyszedł. Miał posmak metalu,był twardy jak kamień i w ogóle nie smakował. Jeśli możesz podzielić się Twoimi wypróbowanymi przepisami na smaczny chleb to jestem chętna wypróbować :0)
littlek 2011-01-03
Nie miałam okazji w szkole więc tutaj to zrobię.
Bardzo Państwu dziękuję za przechowanie kontrabasu.
kot54 2011-01-03
Lubię bardzo szpinak i w takim wydaniu też......
malgra 2011-01-03
Ja dzisiaj też kupiłam szpinak...ale będę jutro robic naleśniki ze szpinakiem...i krupniczek...)
lulka1 2011-01-04
dłuższy czas za mną to chodzi widziałam przepisy u pinechy ale ten ser Lazur z pleśnią odstrasza mnie nie znam jego smaku