Chyba z łakomstwa zjem więcej niż powinnam ;)))
Brawa dla tabea i innych którzy trafnie celowali w poprzednie foto.
Proporcje na 4-6 osób
1 op.cannelloni (250g), 50 dag mielonego mięsa - najlepiej mieszanego (wołowo-wieprzowego), 30 dag pieczarek, 1 mała cebulka, 2 ząbki czosnku, mały słoiczek koncentratu pomidorowego, 100 ml słodkiej śmietany, 2 puszki pomidorów w kawałkach, zioła prowansalskie, sól, pieprz, nieco oleju, dowolna ilość żółtego sera- ja dałam ze 20-25 dag.
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pieczarki pokrojone w plasterki, dusić na dużym ogniu ze 2 min., dodać mielone mięso. Całość przesmażyć z 15 min. Dodać do smaku sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę ziół prowansalskich, pół słoiczka koncentratu. Wszystko wymieszać, Poddusić jeszcze chwilę. Wyłączyć i przestudzić. Nadziać makaron.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dno wyłożyć zawartość 1 puszki pomidorów. Na to ułożyć połowę nadzianych rurek cannelloni.
Śmietanę wymieszać z drugą częścią koncentratu pomidorowego + 50 ml wody, dodać sól, łyżeczkę ziół prowansalskich. Połowę wylać na makaron. Nałożyć warstwę sera - albo starty albo w plastrach.
Ułożyć następną warstwę makaronu, polać resztą śmietany, oraz wyłożyć zawartość drugiej puszki pomidorów. Na wierzch wyłożyć ser. Kto lubi może posypać go ziołami prowansalskimi.
Zapiekać pod przykryciem 35 min. w temp. 180 st.C. Odkryć i zapiekać jeszcze kilka minut, żeby wierzch się zarumienił.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
beata3 2011-02-08
smacznego
lila25 2011-02-08
to juz wyzsza szkola jazdy , nie dam rady zrobic :-((
danka1 2011-02-08
No to smacznego i bierzemy się za pałaszowanie
jeanne 2011-02-08
Beatko wygląda bardzo smakowicie !!!!!
Bardzo lubię cannelloni ;-)))
Miłych snów ;-)))
ewita68 2011-02-08
Pyszne jedzenie, aż ślinka leci, miłego wieczoru i kolorowych snów, pozdrawiam ;))
brego 2011-02-08
...jak ja to lubię :)))...talerz wyliżę...:)))...dobrej nocy Beatko :)))