Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju, 2 jajka, 1 szklanka mleka, 3 łyżki ciemnego kakao, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki, 1 łyżka sody, 1 łyżka proszku do pieczenia.
Masa serowa:
1/2 kg twarogu (zmielony ze 2x), 2 jajka, 1/2 kostki "Kasi" (miękkiej), 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy
Składniki ciasta zmiksować na gładką masę. Wylać do prostokątnej formy.
Masa serowa: Ubić białka na pianę, dodać żółtka i cukier, zmiksować. Dodać pozostałe składniki,dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto.
Piec ok.50 min. w temp.170-180 st. C
dodane na fotoforum:
lila25 2011-05-27
cielaczki zawsze sa slodkie :)))
bozka50 2011-05-27
Są tacy ludzie ,jeszcze są!
Co pomagają wznieść nasz dom
i przetrwać samotności dni,
co ocierają nasze łzy...
Są tacy ludzie obok nas,
co zawsze mają dla nas czas
i nie żałują ciepłych słów
i nie zadają pytań stu...
Są tacy ludzie, uwierz mi,
co pomagają spełniać sny,
i gdy po nocy przyjdzie dzień -
jawą się staje dobry sen...
Są tacy ludzie, ja ich znam!
I wciąż poznaję tu i tam..
Miłych snów życzę :)
danka1 2011-05-28
ciekawa nazwa tego ciasta
asia70 2011-05-28
Super Te twoje wypieki Pozdrawiam i już kawę nastawiam a do Cioebie przybiegnę na ciasteczko
milka69 2011-05-28
Robie Cielaka od X-lat jest pyszne i nawet nie jest aż tak pracochłonne.Pozdrawiam
anmar 2011-05-28
smakowało bardzo....dziękuje i pozdrawiam
danka1 2011-05-28
Witam Cię wekendowo
i życzę miłego wypoczynku po tygodniu pracy.