Biszkopt z prażonymi jabłkami, truskawkami i kremem śmietankowym.
Lekkie, niezbyt słodkie, na mój gust-smaczne.
Na biszkopt:
6 jaj, 1 szkl.cukru, 2 czubate szkl.mąki tortowej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek oleju, 3 łyżki zimnej wody, sok z połowy cytryny.
Prażone jabłka:
1,5 kg jabłek - najlepsze antonówki
3-4 łyżki cukru
50 ml wody
2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 0,5 l wody
Krem śmietankowy:
2 budynie o smaku śmietankowym
4 łyżki cukru
3/4 litra mleka
kostka masła
Dodatkowo:
60-70 dag truskawek
2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 0,5 l wody
Ubić jajka z cukrem na puszystą pianę, dodać przesianą mąkę z proszkiem, zmiksować, dolać olej i wodę. Upiec biszkopt w prostokątnej blaszce (25x36cm) Temp.170 st- elektryczny piekarnik przez ok.25 min.
Biszkopt przestudzić, przeciąć poziomo na 2 blaty.
Jabłka obrać, pokroić w mniejsze kawałki, wrzucić do garnka, podlać wodą, dusić na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie. Pod koniec dodać cukier do smaku. Przestudzić.
Tężejącą galaretkę cytrynową połączyć z musem jabłkowym.
W części mleka rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać rozmieszany proszek budyniowy, gotować aż zgęstnieje. Wystudzić. Utrzeć z kostką masła.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 0,5 litra wrzątku, przestudzić.
Truskawki obmyć pod bieżącą wodą, odszypułkować.
Warstwami ułożyć:
pół biszkoptu
tężejącą masę jabłkową
truskawki wcisnąć w masę jabłkową
krem śmietankowy
połowę tężejącej galaretki truskawkowej
drugą część biszkoptu
cienką warstwą rozsmarować pozostałą galaretkę truskawkową
Ciacho kilka godzin schłodzić w lodówce.
Smacznego :)
dodane na fotoforum:
danka1 2011-06-20
wygląda smakowicie
gosia32 2011-06-20
Bardzo smacznie wygląda , to ja poczekam na ten przepis...pozdrawiam
o40na 2011-06-20
Re: Nie wiem jak się nazywa. Ma żółte kwiaty, a potem zamienia się w taki dmuchawiec. Kwitnący podobny jest do kąkola, ale kąkol jest różowy, a to jest żółte.
budrys3 2011-06-22
wow, pychotka :)))