Pierogi z podrobami (serce, płuca, nerki wieprzowe). Wiele osób skrzywi się czytając opis, aczkolwiek...
Takie pierogi pamiętam z dzieciństwa. Z racji kupionej półtuszy miałam podroby, z których zrobiłam użytek.
Moja córka też była nastawiona sceptycznie, ale wbrew swoim uprzedzeniom, zjadła drugie danie w całości.
Płucka, serce, nerki standardowo przygotowane: obgotowane,zmielone, przesmażone na swojskim smalczyku z dodatkiem sporej ilości cebulki i czosnku, doprawione solą, pieprzem, szczyptą majeranku. Tak powstał farsz do pierogów.
Po ugotowaniu pierogi okraszone skwareczkami z cebulką. Mniam!
dodane na fotoforum:
anmar 2011-10-08
mniam jak ja lubię pierogi
ozgadan 2011-10-08
Pierogi...pierogi...pierogi...mogła bym jeść je codziennie...smaczności...
Pozdrawiam i uśmiech na cały weekend zostawiam:) :)
ewkal 2011-10-08
Uwielbiam pierogi z płuckami mój tata gotował sos z płucek tu gdzie mieszkam nie ma podrobów zal bo bym jie raz zrobiła takie pierozki :)
gabi99 2011-10-08
mmmmm ide do Ciebie na obiad
isia222 2011-10-08
wygladaja smakowicie! u mnie najczęsćiej były ruskie, ale takie na pewno tez by mi smakowały, muszę kiedyś wypróbować, choc najbadziej boję się robić ciasto:)
violinka 2011-10-08
mniammmmmmmmmmm
sun10 2011-10-08
jejje, są przepyszne:))))
lila08 2011-10-08
przepyszne Beatko ,robię od czasu do czasu pierogi z farszem podrobowym...wszyscy zajadają się :)))
miłego wieczoru;)
danka1 2011-10-08
Ja też powiem mniam - pyszne smaki z dzieciństwa
maxmen 2011-10-08
Super, ale nie lubię płucek...po prostu nie cierpię...hahaha... reszta ok. :)
No chyba że są zmielone i nie wyczuwam tego skrzypienia pod zębem. :)
jagoda8 2011-10-08
I ja pamiętam jak w domu po uboju robiono takie pierogi.
Dzisiaj też bym nie pogardziła.....
Pozdrawiam.
alice94 2011-10-08
Mamciu,dla Ciebie też ;) ale...jakoś nie tęskniłam za garem..
Na Równi Waksmundziej oczywiście :D
janka69 2011-10-09
O kurcze..... przytuliłabym takiego smakowitego pierożka......pozdrawiam w niedzielne popołudnie .
U mnie dziś pada i zimno ... jest beee .
oli74 2011-10-09
Witaj Beaciu:)))
Cieszę się że Maciek pnie się w górę.Ale słyszałam tez Alicję ...Oliwia ma Ją w znajomych na "..iS...".Masz rozspiewane dzieci.:))
Pozdrawiam Cię cieplutko:)
ela71 2011-10-09
moja mama takie robiła jak byłam mała,dodawała jeszcze kaszę gryczaną...byly pyszne...
gotujmy 2011-10-10
Ja tam sie nie krzywię bo uwielbiam podroby !!! A robione własnoręcznie mięso do pierogów to prawdziwa uczta dla podniebienia ...
danka1 2011-10-10
Kurcze u mnie dziś gar szwankuje i nie mogę dodać fotki
Pozdrawiam.