Gołąbki przygotowane do pieczenia

Gołąbki przygotowane do pieczenia

Bardzo lubię gołąbki, ale nie cierpię ich robić...w końcu się zmobilizowałam i przygotowałam ich na tyle sporo,żeby na 2 dni starczyło.
Miłej niedzieli :)))

Dla ALI- sun10

1,5kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
0,5kg wołowiny- może być taka jak na gulasz
20 dag ugotowanego ryżu
sól, pieprz, czosnek granulowany,
duuuuża głowa kapusty (3-4 kg)
1 słoik koncentratu pomidorowego ze 200gr
ok.1 litra wody+1 łyżka vegety, bądź wywaru z warzyw czy z mięsa
3-4 marchwie

Mięso umyć, zmielić, doprawić przyprawami. Połączyć z ugotowanym zimnym ryżem, wyrobić na jednolitą masę.
Liście kapusty ostrożnie zdjąć i sparzyć kilka minut we wrzątku (3-5min). Jeśli liście nie chcą się oddzielić, bo np. łamią się,wówczas całą kapustę sparzyć w dużym garnku, wycinając głąb. Nie sparzać za długo, żeby liście się nie rwały podczas zwijania. Jeśli oprawiam całą kapustę, to trzymam ją we wrzątku ok.10 min, ściągam liście do momentu, aż dotrę do tych surowych i wkładam ponownie kapustę do wrzątku.
Z liścia ścinam zgrubienie, nakładam mielone mięso i dość ciasno zwijam.

Na dno naczynia wykładam niezużyte liście kapusty, na to układam ciasno gołąbki, dodaję marchew pociętą na talarki.
Wodę mieszam z vegetą i koncentratem i zalewam tą mieszaniną przygotowane gołąbki. Piekę pod przykryciem ok.70 min. w temp.180 st.C.
Może pomocna będzie ta strona:
https://www.youtube.com/watch?v=0kvaiOsQ4vU
I to by było na tyle.

dodane na fotoforum:

wuzetka

wuzetka 2012-01-22

też uwielbiam gołąbki i też nie cierpie ich robić :) miłej niedzieli

slonko6

slonko6 2012-01-22

A kto to wszystko zje????Miłej niedzieli:)

lila08

lila08 2012-01-22

to identycznie jak ja...:)))
miłej niedzieli spędzonej w rodzinnym gronie:)

beata3

beata3 2012-01-22

Piękny dzionek za oknami,
ja stęskniłam się za Wami.
Kawkę sobie już zrobiłam
i komputer tez włączyłam,
by zobaczyć miłe twarze
wszystkich co sympatią darzę....

alisha

alisha 2012-01-22

A ja lubię robić gołąbki a nie lubię robić krokietów i pierogów,pozdrawiam

edyta82

edyta82 2012-01-22

PYSZNOŚCI ,MNIAM MNIAM

jerry61

jerry61 2012-01-22

My też lubimy[jeść a nie robić]i dzisiaj też mamy z pekińskiej kapusty.Smacznego

pamela5

pamela5 2012-01-22

Cudnie wyglądają:-)))) Brawa!

ewita68

ewita68 2012-01-22

To ja przyjdę pomóc je zjeść hi hi :))

stachs7

stachs7 2012-01-22

Pyszota!

grazia5

grazia5 2012-01-22

A ja myślałam,że To tylko mnie tak dopada,lecz to dosyć pospolita dlegliwość-tylko mnie nadal trzyma:)))))pozdrawiam:)))

grazia5

grazia5 2012-01-22

A gołabeczki tak pięknie wyglądają-----mmmm:)

gosia32

gosia32 2012-01-22

Smakowicie wygladaja... miłego niedzielnego wypoczynku

ismena

ismena 2012-01-22

a ja lubię robić i jeść ....pychotka

lilka13

lilka13 2012-01-22

tez nie lubie robic, ale chetnie jem ;))

guniu72

guniu72 2012-01-22

Uwielbiam gołąbki.Mogę je robić co tydzień :)
Widzę, że Ty je wkładasz do naczyń żaroodpornych.A potem do piekarnika? Ja duszę w wielkim garze, ale może w piekarniku mają trochę inny smak.Muszę wypróbować .

asia70

asia70 2012-01-22

Pozdrawiam cudnie w niedzielne popołudnie;;;;;

darekb

darekb 2012-01-22

apetycznie wyglada:)moge jednego???Pozdrawiamy serdecznie:)

gotujmy

gotujmy 2012-01-22

Mnie by tyle na tydzień starczyło :0))))
Ładne równiuteńkie wyszły !

czakink

czakink 2012-01-22

wow to ja się na nie wpraszam bo tez je uwielbiam ale jeść robic nie bardzo

alik61

alik61 2012-01-22

a mogę "załapać się" na jednego???

tifani1

tifani1 2012-01-22

Witam, pozdrawiam i ciepły uśmiech zostawiam:)

stor55

stor55 2012-01-22

też tak mam

monia13

monia13 2012-01-22

no ja też uwielbiam :)

eriska5

eriska5 2012-01-22

przyłączam się....uwielbiam...ale..pozdrawiam serdecznie:)))

kot54

kot54 2012-01-22

Pięknie i smacznie wyglądają....wszyscy lubimy....mniam...:))

kris13

kris13 2012-01-22

Gołąbki też lubię...liście przygotowuję wcześniej,a potem tylko farsz i już się szybko zawija ;))

lusi55

lusi55 2012-01-22

tez uwielbiam, i lubię zawijać :) ot taka przewrotność
ale nie znoszę rozbierać kapusty pozdrawiam L :)

ondra

ondra 2012-01-22

Myślałam, że to dla drużyny harcerskiej :)))

jagoda8

jagoda8 2012-01-22

Bardzo je lubimy a z praca ich nie mam problemu dziewczyny.
Pozdrawiam serdecznie.

romiwas

romiwas 2012-01-22

Ale pyszności :) pozdrawiam !

sun10

sun10 2012-01-22

nigdy w życiu nie robiłam gołąbków... aż wstyd... a mąż zerka w galerie i mówi, że chętnie by takie zjadł... podpowiesz proszę jak je zrobić?

anetka

anetka 2012-01-22

a ja nigdy nie pieke dusze na kosciach w garnku w piecu to chyab szybka sprawa

kotik

kotik 2012-01-22

och! ja też uwielbiam...i porywam Ci jednego:)

danka1

danka1 2012-01-22

Rzeczywiście narobiłaś ich !!!!

bryza

bryza 2012-01-23

Wspaniała i smaczna galeria ...gratuluję i pozdrawiam :)

anulek2

anulek2 2012-01-23

smakowite!!

gosia73

gosia73 2012-01-23

ale pięknie wyglądają...
Ty widzę zimą też dokarmiasz gołąbki ;))))

ozgadan

ozgadan 2012-01-23

Oj ja też nie przepadam za robieniem gołąbków, a przy mojej 5-cio osobowej rodzinie to robię ich w "hurtowej ilości" i wszystko znika z prędkością światła....ale czasem tak ja Ty mobilizuję się..i żeby zrobić na 2 dni to musi być co najmniej ze 30 sztuk!!!!
Pozdrawiam i życzę miłego poniedziałku :) :)

edziak1

edziak1 2012-01-23

o jejuniu jak ja uwielbiam gołąbki...ale wiecznie odzywa się we mnie leniwiec i robię "cygańskie"....siekam kapuchę dodaję ryż,mięsko, przyprawy... smażę kotlety zalewam sosem i bach do piekarnika...są smaczne ale to nie to co zawijane w kapustkę:):) Pozdrawiam serdecznie ,miłego dnia:)

anusi17

anusi17 2012-01-23

a ja dzisiaj zrobiłam gołąbki z siekaną kapustą ,pierwszy raz ale wyszły super ;tylko następnym razem jak będe robić to z pekińską są delikatniejsze bo tą trzeba dłużej gotować,miłego dnia;)

o40na

o40na 2012-01-23

Mam tak samo, uwielbiam je jeść, gorzej z ich przygotowaniem :))

danwi66

danwi66 2012-01-23

o kurcze ...ja też dawno nie robiłam ...czas się zabrać za te "ptactwo"..

luna19

luna19 2012-01-23

a ja lubie robic gołąbki :)

bahus

bahus 2012-01-24

Nie skomentuję...za bardzo lubię, więc po co "marnować" słowa? ...Powiem więc tylko jedno suuuuuuper pychota....

sun10

sun10 2012-01-24

oj serdecznie dziękuję!!!! w piąteczek biorę się za zrbienie, jak się uda wrzucę do..garnka;)))

aguta11

aguta11 2012-01-29

niebo w gebie...uuuwieeelbiamm:)))

bmcisza

bmcisza 2012-01-31

to tak jak ja:)
zabieram do ulubionych;-)

dodaj komentarz

kolejne >