Bardzo lubię gołąbki, ale nie cierpię ich robić...w końcu się zmobilizowałam i przygotowałam ich na tyle sporo,żeby na 2 dni starczyło.
Miłej niedzieli :)))
Dla ALI- sun10
1,5kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
0,5kg wołowiny- może być taka jak na gulasz
20 dag ugotowanego ryżu
sól, pieprz, czosnek granulowany,
duuuuża głowa kapusty (3-4 kg)
1 słoik koncentratu pomidorowego ze 200gr
ok.1 litra wody+1 łyżka vegety, bądź wywaru z warzyw czy z mięsa
3-4 marchwie
Mięso umyć, zmielić, doprawić przyprawami. Połączyć z ugotowanym zimnym ryżem, wyrobić na jednolitą masę.
Liście kapusty ostrożnie zdjąć i sparzyć kilka minut we wrzątku (3-5min). Jeśli liście nie chcą się oddzielić, bo np. łamią się,wówczas całą kapustę sparzyć w dużym garnku, wycinając głąb. Nie sparzać za długo, żeby liście się nie rwały podczas zwijania. Jeśli oprawiam całą kapustę, to trzymam ją we wrzątku ok.10 min, ściągam liście do momentu, aż dotrę do tych surowych i wkładam ponownie kapustę do wrzątku.
Z liścia ścinam zgrubienie, nakładam mielone mięso i dość ciasno zwijam.
Na dno naczynia wykładam niezużyte liście kapusty, na to układam ciasno gołąbki, dodaję marchew pociętą na talarki.
Wodę mieszam z vegetą i koncentratem i zalewam tą mieszaniną przygotowane gołąbki. Piekę pod przykryciem ok.70 min. w temp.180 st.C.
Może pomocna będzie ta strona:
https://www.youtube.com/watch?v=0kvaiOsQ4vU
I to by było na tyle.
dodane na fotoforum:
beata3 2012-01-22
Piękny dzionek za oknami,
ja stęskniłam się za Wami.
Kawkę sobie już zrobiłam
i komputer tez włączyłam,
by zobaczyć miłe twarze
wszystkich co sympatią darzę....
stachs7 2012-01-22
Pyszota!
grazia5 2012-01-22
A ja myślałam,że To tylko mnie tak dopada,lecz to dosyć pospolita dlegliwość-tylko mnie nadal trzyma:)))))pozdrawiam:)))
grazia5 2012-01-22
A gołabeczki tak pięknie wyglądają-----mmmm:)
gosia32 2012-01-22
Smakowicie wygladaja... miłego niedzielnego wypoczynku
guniu72 2012-01-22
Uwielbiam gołąbki.Mogę je robić co tydzień :)
Widzę, że Ty je wkładasz do naczyń żaroodpornych.A potem do piekarnika? Ja duszę w wielkim garze, ale może w piekarniku mają trochę inny smak.Muszę wypróbować .
darekb 2012-01-22
apetycznie wyglada:)moge jednego???Pozdrawiamy serdecznie:)
gotujmy 2012-01-22
Mnie by tyle na tydzień starczyło :0))))
Ładne równiuteńkie wyszły !
kot54 2012-01-22
Pięknie i smacznie wyglądają....wszyscy lubimy....mniam...:))
kris13 2012-01-22
Gołąbki też lubię...liście przygotowuję wcześniej,a potem tylko farsz i już się szybko zawija ;))
lusi55 2012-01-22
tez uwielbiam, i lubię zawijać :) ot taka przewrotność
ale nie znoszę rozbierać kapusty pozdrawiam L :)
jagoda8 2012-01-22
Bardzo je lubimy a z praca ich nie mam problemu dziewczyny.
Pozdrawiam serdecznie.
romiwas 2012-01-22
Ale pyszności :) pozdrawiam !
sun10 2012-01-22
nigdy w życiu nie robiłam gołąbków... aż wstyd... a mąż zerka w galerie i mówi, że chętnie by takie zjadł... podpowiesz proszę jak je zrobić?
danka1 2012-01-22
Rzeczywiście narobiłaś ich !!!!
anulek2 2012-01-23
smakowite!!
ozgadan 2012-01-23
Oj ja też nie przepadam za robieniem gołąbków, a przy mojej 5-cio osobowej rodzinie to robię ich w "hurtowej ilości" i wszystko znika z prędkością światła....ale czasem tak ja Ty mobilizuję się..i żeby zrobić na 2 dni to musi być co najmniej ze 30 sztuk!!!!
Pozdrawiam i życzę miłego poniedziałku :) :)
edziak1 2012-01-23
o jejuniu jak ja uwielbiam gołąbki...ale wiecznie odzywa się we mnie leniwiec i robię "cygańskie"....siekam kapuchę dodaję ryż,mięsko, przyprawy... smażę kotlety zalewam sosem i bach do piekarnika...są smaczne ale to nie to co zawijane w kapustkę:):) Pozdrawiam serdecznie ,miłego dnia:)
anusi17 2012-01-23
a ja dzisiaj zrobiłam gołąbki z siekaną kapustą ,pierwszy raz ale wyszły super ;tylko następnym razem jak będe robić to z pekińską są delikatniejsze bo tą trzeba dłużej gotować,miłego dnia;)
danwi66 2012-01-23
o kurcze ...ja też dawno nie robiłam ...czas się zabrać za te "ptactwo"..
luna19 2012-01-23
a ja lubie robic gołąbki :)
bahus 2012-01-24
Nie skomentuję...za bardzo lubię, więc po co "marnować" słowa? ...Powiem więc tylko jedno suuuuuuper pychota....
sun10 2012-01-24
oj serdecznie dziękuję!!!! w piąteczek biorę się za zrbienie, jak się uda wrzucę do..garnka;)))
bmcisza 2012-01-31
to tak jak ja:)
zabieram do ulubionych;-)