Młody uwielbia ten asortyment, więc przygotowałam nieco większą ilość.
Na 1 kg piersi- 2 litry wody, 3 marchwie, pietruszka, kawałek selera, 1 mała cebula, 1 łyżka wegety, sól wg uznania, 1 paczka żelatyny (na 2,5 l wywaru), ziele angielskie, ziarna pieprzu.
oraz: 2-3 jaja ugotowane na twardo, po pół puszki groszku i kukurydzy konserwowej.
Zagotować wodę, dodać przyprawy i vegetę,wrzucić obmyte piersi oraz obrane warzywa. Gotować ok.15 min. Wyjąć marchew, seler, pietruszkę. Dalej gotować na małym ogniu ok.40-45 min. w zależności od wielkości piersi.
W międzyczasie przygotować pojemniczki na galaretkę. Wyłożyć do nich plasterki warzyw, plastry jajka, po łyżce groszku i kukurydzy .
Piersi wyciągnąć z wywaru. Wywar dosolić do smaku. Wyłączyć. Wsypać żelatynę do gorącego wywaru i mieszać do rozpuszczenia.
Piersi pokroić na dowolnej wielkości kawałki, włożyć do przygotowanych miseczek, zalać wywarem. Przestudzone salaterki włożyć na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
dodane na fotoforum:
kot54 2012-01-28
Bo to jest smaczne....i ja to mogę jeść często gęsto...
maxmen 2012-01-28
Hahaha... ja też to uwielbiam... "meduza i lorneta" to jest TO...:)))
alisha 2012-01-28
Jasne,niech sobie chłopak poje to co lubi,ja mojemu młodemu też dogadzam,bo szczypiorek z niego
danka1 2012-01-28
ale będzie miałał wyżerkę !!!!
gosia32 2012-01-29
super wypróbuje też....pozdrawiam niedzielnie
gotujmy 2012-02-06
Dużo tych cycków :0))) ale dobrze bo lubię ;0)))