Próba sił, czy umiem zrobić coś, co tak bardzo mnie korciło. Wymyśliłam sobie proporcje dla kartaczy. Także to moja premiera.
Po zjedzeniu 1 szt. padłam z przejedzenia ;) Kartacze są wielkości mojej dłoni.
A tymczasem...idę się zamrozić... znaczy się idę na spacer ;)))
KARTACZE (CZY CEPELINY JAK KTO WOLI)
kartacze:
3-4 kg ziemniaków
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka (niekoniecznie)
sól
masa:
0,5 kg wieprzowiny od łopatki
0,2 kg wołowiny
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki mielonej kolendry
sól, pieprz...ilość wg uznania
okrasa:
30 dag wędzonego boczku
1 mała cebulka
Z tego co wyczytałam na różnych forach można ziemniaki do kartaczy zrobić na 2 sposoby- albo z samych surowych, zaparzonych wodą, albo 2 części surowych+1 część gotowanych, przepuszczonych przez praskę.
Ja zrobiłam moje kartacze I-szym sposobem.
Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce tak jak na placki ziemniaczane. Przez gęstą lnianą ściereczkę odcisnąć płyn z ziemniaków, nie wylewać!
Odsączone, suche ziemniaki włożyć do miski, zrobić w nich 4-5 dołków(palcem), wlać w te dołki wrzątku, ok.50-70 ml, wyrobić drewnianą łyżką, a potem można wyrobić ręką, by uzyskać jednolitą konsystencję. Dodać ok.1 łyżeczki soli, rozbełtane jaja ( niekoniecznie) i mąkę. Zlać płyn z odsączania ziemniaków, a skrobię, która została na dnie miski też dodać do masy ziemniaczanej. Wyrobić.
Mięsa umyć, zmielić, dodać przyprawy, wymieszać. Z mięsa przygotować 6-7 cm długości wałeczki, którymi będziemy nadziewać kartacze.
Masę ziemniaczaną nabierać sporą łyżką, rozpłaszczyć na dłoni, włożyć wałeczek mięsa i otoczyć go ziemniakami. Kartacz powinien mieć kształt wrzeciona.
Przygotowane kartacze gotować ok.50-60 min.w osolonej wodzie. W międzyczasie pokroić boczek w kostkę, wysmażyć go na patelni, pod koniec dodać drobno pokrojoną cebulę.
Kartacze podawać ciepłe, okraszone boczkiem. Z tego co wyczytałam, można podać do tego gęstą śmietanę, ale ja zjadłam tak jak widać na talerzu.
Aha, surowe kartacze są dość delikatnej konsystencji. Wkładałam je do wrzątku dość ostrożnie z obawy, że może się rozlecą. Dzięki Bogu, wszystko dobrze się udało. Zaparzone ciasto ziemniaczane sklejało wszystko jak trzeba :))
Życzę wszystkim ciepełka!
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-01-31
Uwielbiam cepeliny... :)))
PYCHOTA... :)
grejsia 2012-01-31
Niebo w gebie!!! Ja, jak sie nastoje, natarkuje....to musze zaliczyc przynajmniej dwa...w nagrode za ciezka prace...
lonicera 2012-01-31
Wow pychota moze i ja sie naucze ich robic prosze nie zapomniec dopisac ile sie je gotuje??
lilka13 2012-01-31
no to wpadne wieczorkiem jeszcze raz do ciebie :)))
nigdy nie jadlam, myle, ze podobne sa w smaku jak pyzy z miesem ktore uwielbiam !!
anulek2 2012-01-31
mmmmmmmmmmmmm zjadłabym hihi...ja po pracy będe robiła obiado-kolację hehe
kot54 2012-01-31
Pycha....bardzo lubię....fajnie że dasz przepis.
bo my już kilka razy robiliśmy i ciągle jakiś problem...
albo się pajda robiła albo inne cuda....Czekam cierpliwie.
Pozdrawiam cieplutko :)
lila08 2012-01-31
moja rodzina uwielbia...ale robię trochę inaczej...tak to już jest ,co kucharz to inne wykonanie:)))
hancia 2012-01-31
ja tez lubię kartacze i robię je w/g drugiego sposobu tzn.ziemniaki tarte i gotowane są pyszne :) pozdrawiam
danka1 2012-01-31
Chętnie bym posmakowała, bo nigdy nie robiłam i nie jadłam.
jeanne 2012-01-31
... też kiedyś robiłam, ale nie do końca byłam zadowolona ze swoich ;-)))
Twoje wyglądają superr ;-)))
Miłego wieczoru Beatko i nie wychodź na mróz, bo sobie jeszcze coś odmrozisz ;-))) Pozdrawiam ;-))
kris13 2012-01-31
kartaczy nie robiłam i nie jadłam ale słyszałam,że dobre_u Ciebie to wygląda super :))
malgra 2012-01-31
pracochłonne...ale warto spróbować...miłego snu z przytuleniem Beatko do mężowskiego...)
violinka 2012-02-01
mniam mniam mniam robilam z przepisu siostry Anieli z gotowanym mięsem też pyszne pozdro
enroute 2012-02-01
...na Gęsiej Szyi siedzę Beatko :)...bez podtekstów ;)ppp
annina 2012-02-01
...ale smakolyki,musz byc pyszne...pozdrawiam cieplutko...
o40na 2012-02-03
Kiedyś kupiłam w sklepie gotowe, nawet były zjadliwe, ale gdzie im do takich jak twoje :))