To na osłodę dnia dzisiejszego i jutrzejszego:)
Życzę wszystkim udanego weekendu!
Ciasto:
70-75 dag mąki pszennej tortowej
5 dag drożdży
0,5 litra mleka
20 dag cukru (niepełna szklanka)
4 żółtka
15 dag margaryny
szczypta soli
dodatkowo:
10-15 dag miękkiego masła
cynamon
cukier gruba rafinada- ok.15 dag
1 jajko
Mleko lekko podgrzać, rozkruszyć drożdże, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Rozetrzeć dokładnie i odstawić, żeby rozczyn podwoił objętość.
Margarynę rozpuścić, przestudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Mąkę przesiać, dodać sól, wyrośnięty rozczyn i utarte żółtka. Wyrobić elastyczne ciasto, dodać przestudzoną margarynę i wyrabiać tak długo, aż ciasto przestanie być błyszczące. Naczynie nakryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkować dość cienko. Rozsmarować na powierzchni ciasta miękkie masło, obficie posypać cynamonem, grubym cukrem- ilość wg uznania. Ciasto zrolować wzdłuż szerszego brzegu. Rolada jest dosyć pokaźnych rozmiarów. Pokroić ją na 1 cm plastry.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć ślimaczki, w dość dużych odstępach, posmarować wierzch rozmąconym jajkiem, posypać grubym cukrem.
Piec ok.15 min w temp. 170 st. C.
laura5 2012-02-04
wauuuuuuu ale wygladaja apetycznie i napewno tak smakuja!! Milego wieczoru zyczymy,
i pozdrawiamy cieplutko:)
zuza59 2012-02-04
Kobito !!! Masz talent !!! !Pozdrawiam :)
beata3 2012-02-04
SUPER WYPIEKI POZDRAWIAM
luna19 2012-02-04
fajne , az zapachnialo :) a mnie sie marzy cos innego .. moze jutro sie zmobilizuje :)))
maxmen 2012-02-04
Pyszności...:)))
kot54 2012-02-04
Cudne i smaczne ślimaczki....Dobrej niedzieli życzę :)
betaww 2012-02-04
Pare razy chcialam zrobić inigdy mi dobre nie wychodziły.....
Pozdrawiam i zycze dobrej nocy......
malgra 2012-02-04
dziękuję Beatko,,,znowu coś fajnego wymyśliłaś, oj taką mamę to na rękach powinna młodzież nosić...hehe...za tydzień przyjedzie wnuczek na ferie i napewno bedą ślimaczki pieczone, bo naleśniki Beatko do krokietów są wspaniałe według Twojego przepisu, tylko ja mniejsze robię...dobrej nocy Moja Kuchareczko...))
grejsia 2012-02-05
Jak Ty znajdujesz sily na tyle pieczenia, gotowania....i to takich superzastych rzeczy?????
violinka 2012-02-05
MNIAMMMMMMMMMMMM pychotkaaaa pozdrawiam niedzielnie http://www.onet.tv/%28Siostra_Aniela%29,1,tag.html#
danka1 2012-02-05
śmaczne ślimaczki
budrys3 2012-02-07
mniam, mniam :) wyglądają przepysznie
lusi55 2012-02-10
... u Ciebie mogę znaleźć wszystko czego potrzebuję dzięki Beatko... i cieszę się ze jesteś, a bułeczki zaraz wypróbuję
miłego i słonecznego weekendu :))
lusi55 2012-02-11
jak powiedziałam tak zrobiłam... ślimaczki super,
tylko smarowanie masłem trochę trudne ;)
są wspaniałe na każda okazję dzięki :)
pozdrawiam L:)
p.s a tak swoją drogą może jakaś książka kucharska ?? foty też masz wspaniałe... :)