Ostatnie z życzeń mojego syna...Mamo...ryżu!!!!
Jutro wraca "do siebie"...tzn. na uczelnię, więc będzie koniec dogadzania jego podniebieniu ;)) Miłego i ciepłego wieczoru :)))
RYŻ ZAPIEKANY:
2 szklanki ryżu
1 litr mleka
1 szklanka wody
3 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
pół łyżeczki soli
1 kg kwaskowatych jabłek- u mnie antonówka
1/2 szkl.cukru
1/2 szkl.wody
łyżeczka cynamonu
2 białka
1/2 szkl.cukru
Ryż wysypać na duże sito, opłukać pod bieżącą wodą. Zagotować mleko+woda+sól+3 łyżki cukru. Do wrzącego mleka wsypać ryż, gotować pod przykryciem, na małym ogniu, aż ryż wchłonie mleko. Ja najczęściej gotuję ryż z 15-20 min, po czym owijam garnek ręcznikiem i wkładam garnek pod koc. Ryż wtedy powoli "dochodzi" i oczywiście wchłania mleko.
W międzyczasie obrać jabłka, pokroić na części. Zagotować 1/2 szkl.wody, wrzucić kawałki jabłek, rozgotować na małym ogniu. Pod koniec dodać 1/2 szkl.cukru i cynamon. Ilość obu tych składników można swobodnie zwiększyć lub zmniejszyć.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć ciepły ryż, na to ciepły mus z jabłek.
Ubić białka na sztywno, pod koniec ubijania dodać 1/2 szkl.cukru. Wyłożyć pianę na jabłka.
Całość zapiekać ok.20 min. w temp.180 st.C.
Można podać taki ryż na ciepło, bądź na zimno. Bardzo dobrze smakuje ze słodką śmietanką.
smacznego!
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-02-06
Lubię... :)))
Bardzo... :)
belaiza 2012-02-06
zawsze mam problem jaki ryż dostępny na naszym rynku najlepiej nadaje się do gotowania na mleku aby ładnie się na bardzo miękko ugotował,może mi coś podpowiesz?,pozdrawiam cieplutko
edzia77 2012-02-06
http://www.miniminiplus.pl/konkurs/?olena_item/3335/najnowsze
prosze o glosik, dzieki
beatula 2012-02-06
Jejku! ja bym wszamała :-)...moje chłopaki dziwnie się na mnie patrzą, gdy zaproponuję...
danka1 2012-02-06
Lubię - robiłam z tym, że ze śmietanką, ale przy najbliższej okazji spróbuję Twojej propozycji
betaww 2012-02-06
I znowu bedzie tesknota za Maminą kuchnią,.........Jaka żona mu kiedyś bedzie gotować takie smakołyki jak Ty......Nawet "stare" gospodynie tak nie potrafią.
Pozdrawiam serdecznie......Dobrej nocy życze....***
kot54 2012-02-06
apetyczny....:))
czupi14 2012-02-06
Ojej jak cudownie wygląda , a jak smakuje.....chyba się skuszę i upiekę.....pozdrawiam cieplutko....!!!!!
duszek7 2012-02-07
Wspaniała Pani Beato. Przepraszam, że u mnie nie ma zdjęć, ale jak pisałam wcześniej pogryzłam się ze ślubnym i jeszcze się nie odgniewałam, a ja sama nie umiem wstawiać zdjęć. Czekam co los przyniesie, może wreszcie ten komputer nie napisze błąd i coś tam, szkoda bo mam cudne zdjęcia. Może nie takie wspaniałe jak u Pani mojej idolki. Lubię się na Pani wzorować, choć moje dzieciątka, są o połowę młodsze jak u Pani sądząc po kanapie. Tak tak to boskie zdjęcie, przepełnione radością. Szkoda, że Pani tak nie wskoczyła susem do nich. Osobista córeńka piękna i zapewne mądra - ma to w genach. Synuś jak malowany. Osobisty mąż ma zaszczyt, że jest z Pania. Przepraszam, że tyle pisze, ale przyjmuje Pani tylko wiadomości od ulubionych. A dziś mnie naszło, aby do tak wspaniałej osoby napisać, dzieci świadkiem dzisiaj zrobiłam taki ryż jak Pani, wczoraj był u mnie tata i był tatar. Mojej mamie podałam Pani przepis na paróweczki - jej partn...
duszek7 2012-02-07
Muszę dokończyć bo mnie zjadło. Parner mamy zadowolony. Z całego serca Pani dziekuje za to, że nas Pani nie zostawiła na tym Garnku samych. To dzięki Pani lepiej gotuję, i jestem lepszą gospodynią domową, ale nie taką w rozciapcianych kapciach, taką z klasą jak Pani. Jest Pani niezastąpiona i wspaniała. Od Pani nauczyłam się miłości, doceniania tego co się ma i kim się jest. Oleńka.
annorl1 2012-02-07
moje ulubione danie :)
berblak 2012-02-07
Mmmmmniam mniam, dogadzasz domownikom, pewnie zasłużyli :-)
- u mnie też wszyscy lubią takie jedzonko. Pycha!
Pozdrawiam, życzę miłego dnia!
evita 2012-02-07
Prosty przepis trzeba wypróbować, smacznie wygląda... dużo uśmiechu na dziś... pozdrawiam.
budrys3 2012-02-07
jesteś niesamowita :) od dłuższego czasu chodzi mi po głowie smak z dzieciństwa - ryż zapiekany, a teraz będę mogła go zrobić swoim dzieciom :)) dziękuję
teresa9 2012-02-07
Bardzo lubię ryz z jabłkami, ale z bezowa kołderką jest pewnie jeszcze lepszy. Dzięki za inspirację
gosia32 2012-02-07
Ja też uwielbiam ryż i moze dzisiaj zrobie też na kolacje...dziekuje za przepis....pozdrawiam