Na ciasto: 75 dag mąki, 30 dag margaryny "Kasia",20 dag cukru, 3 jajka, 3 łyżki płynnego miodu,3 łyżeczki sody rozpuszczone w 3 łyżeczkach letniego mleka.
Na masę orzechową: 20 dag posiekanych orzechów, 1/2 kostki masła, 10 dag cukru,2 łyżki płynnego miodu.
Na krem: 1/2 litra mleka, 15 dag cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 kostka dobrego masła.
Dodatkowo: 1 puszka masy toffi
Składniki ciasta zagnieść, krótko wyrobić, podzielić na 3 części.
Każdy placek upiec osobno, na złoty kolor- forma wyłożona papierem!
Daw placki pieczemy bez niczego, na ostatni placek miodowy przed pieczeniem nakładamy masę orzechową :
Składniki masy orzechowej wrzucamy do garnka i smażymy ok.5 min, studzimy nieco, wykładamy na surowe ciasto miodowe i pieczemy na złoty kolor( temp.ok.160 st.C przez 15-20 min).
Krem: z mleka, cukru i mąki ugotować budyń, wystudzić. Utrzeć z masłem.
Układamy: placek, masa budyniowa, placek, masa toffi, placek z orzechami.
Ciasto najlepiej smakuje na 2-3 dzień, kiedy zmięknie.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum: