Kolejny raz robię francuskie rożki ze szpinakiem i kurczakiem. Tym razem zamiast fety do środka włożyłam ser masdamer. Ciekawa jestem smaku.
Za chwilkę rożki trafią do piekarnika.
1 rolka ciasta francuskiego
1 pierś z kurczaka- ok.25 dag
10 dag sera masdamer (bądź innego żółtego)
1/2 opakowania mrożonego szpinaku (450gr)
2-3 ząbki czosnku
1 mała cebula
5-10 dag sera pleśniowego np.niebieski Lazur, Rokpol etc.
2 łyżki masła
sól, pieprz, słodka papryka,
1 żółtko do smarowania ciasta
Szpinak rozmrozić, odsączyć. Cebulę obrać, zeszklić na maśle, wrzucić szpinak, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmażyć 5-7 min. Dodać pokruszony ser oraz sól i pieprz do smaku. Chwilkę jeszcze przesmażyć. Przestudzić.
Na drugiej patelni przesmażyć ok.15 min. paski kurczaka posypane solą, pieprzem i papryką. Ewentualnie można mięso potraktować czerwonym delikatem. Przestudzić.
Ciasto francuskie pokroić na dowolnej wielkości kwadraty bądź prostokąty.
Na środku każdego kwadracika rozsmarować małą ilość szpinaku, nałożyć na to kawałek kurczaka, obok ułożyć mały słupek sera. Zlepić 2 brzegi, aby utworzyć rożek. Wierzch posmarować żółtkiem.
Piec ok.15-18 min. temp.180-200 st.C.
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-05-08
Hahaha... już mi smakuje...:)))
jania81 2012-05-08
u ciebie Beatko zawsze można jakieś smakołyki spotkać:))
Pozdrawiam i miłego wieczoru życzę:))
maxmen 2012-05-08
re.
oj jestem serowy ... uwielbiam wszystkie...nawet te pachnące skarpetami...mniam...:)))
Gdybym nie był Max to pewnie wołali by za mną Roquefort ( Rokfor)... :)))
allright 2012-05-08
wow...delicje smaku nam serwujesz...czuje Twoją radość z obecności mężusia w domu.psssss...
ajolka6 2012-05-08
Ciekawy przepis...w najbliższym czasie wypróbuję. Pozdrawiam i życzę dobrej nocy:)