Zapiekane świdry z kiełbasą i serową powłoczką :)
1/2 kg makaronu świderki ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić. Na patelni roztopić ze 2 łyżki masła, sklarować, wrzucić pokrojoną kiełbasę- ja dałam ze 30 dag. Krótko przesmażyć, pod koniec dodać małą cebulkę pokrojoną w kostkę. Razem przesmażyć ok.3-4 min. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym.
200 ml słodkiej śmietanki wymieszać z 10 dag parmezanu i 1 płaską łyżeczką mąki ziemniaczanej, doprawić do smaku solą,czosnkiem granulowanym, szczyptą curry, szczyptą słodkiej papryki , kto lubi może dodać trochę drobno posiekanej natki pietruszki.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Makaron wymieszać z przesmażoną kiełbasą. Wyłożyć do naczynia, posypać tarą mozzarellą a następnie zalać przygotowaną śmietanką z serem. Zapiekać pod przykryciem 15 min, w temp.170-180 st.C. Odkryć, posypać wierzch tartym, żółtym serem- ilość wg uznania i zapiekać jeszcze z 15 min.
Życzę smacznego!
dodane na fotoforum:
maxmen 2012-07-05
Bardzo dobre jedzonko... :)))
blanca 2012-07-11
Pyszna zapiekanka , miłego dnia życzę , pozdrawiam serdecznie:)
jonna 2012-07-17
Bardzo polubiłam zapiekanki, więc i tą muszę zrobić....Dzięki za przepis.....Pozdrawiam serdecznie....