1) śledzie ananasowe
https://www.wielkiezarcie.com/recipe28330.html
2) śledzie aromatyczne
https://www.wielkiezarcie.com/recipe13479.html
3) śledzie po węgiersku
https://www.wielkiezarcie.com/recipe21088.html- zmieniłam sobie proporcje sosu.
4) śledzie po kaszubsku
5) ostatnie śledzie...zostawiłam w piątym słoju i zrobię je w niedzielę z sosem majonezowo-jogurtowym z owocem granatu.
https://moteczek.blox.pl/2008/03/Sledz-z-owocem-granatu-czyli-jak-zwyklego-sledzia.html
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU (odsłona 4)
50-60 dag płatów śledziowych, 10 śliwek suszonych, 5 dag rodzynek, 15 dag marynowanych pieczarek, 3 nieduże kiszone ogórki, pół małego słoiczka dobrego koncentratu pomidorowego (jakieś 10 dag), 1/4 szkl.oleju, 4-5 cebul,
przyprawy: sól, pieprz, szczypta słodkiej sproszkowanej papryki, cukier, 2 łyżki majeranku.
Cebulę pokroić w krążki, rodzynki sparzyć i odsączyć, śliwki pokroić w paseczki. Wszystkie te składniki wrzucić na patelnię, wlać olej i na małym ogniu dusić kilka minut, aż cebula będzie szklista a śliwki miękkie. Potem dodać pokrojone w kostkę ogórki oraz pieczarki pokrojone w słupki lub plasterki. Przesmażyć ze 2-3 min.Dodajemy majeranek, koncentrat i pozostałe przyprawy do smaku- ilość wg uznania.
Śledzie pokroić na 2 cm paski. Przestudzonym sosem zalewamy śledzie i na kilka godzin wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
graziaw 2012-12-22
Niech ten szczególny czas Świąt Bożego Narodzenia
będzie dla Ciebie okazją do spędzenia miłych chwil
w gronie najbliższych,
w atmosferze pełnej miłości i wzajemnej życzliwości,
a Nowy Rok, by stał się czasem
spełnionych marzeń i nadziei :)
Zdrowych, spokojnych oraz radosnych Świąt Bożego Narodzenia życzy Grazia :)