chlebki do żurku-celowo różnej wielkości, bo...każdemu wedle zasług ;))) A raczej, każdemu wg apetytu na żurek.
Gdyby ktoś chciał zaryzykować-to jest moja koncepcja chlebków- jeszcze nie idealna, ale do następnych świąt dopracuję ten przepis.
3 szkl.ciepłej wody, 5 dag drożdży, 6-8 łyżek płatków owsianych, łyżeczka cukru, łyżka soli, 1 kg mąki.
Do wody wsypać płatki, sól, cukier, rozkruszyć drożdże, zamieszać. Odczekać, aż płatki wypłyną na powierzchnię wody. Wsypać mąkę, wyrobić ok.15 min. Ciasto jest dość gęste. Odstawić do wyrośnięcia. Jak podwoi objętość uformować chlebki, oprószyć mąką i odstawić na 15 min.do kolejnego wyrośnięcia. posmarować białkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika- temp.210 st.C. Piec 15 min. zmniejszyć temp.do 190 st.C, piec kolejne 15 min, zmniejszyć temp.do 170 s.C piec jeszcze pół godz.
Chleby przestudzić, ściąć czapeczki, wydrążyć i podawać do zupy.
dodane na fotoforum: