Drogie mamy,mamusie, mamuśki, matule...
Życzę Wam zdrowia, ogromu miłości i cierpliwości, którą my matki mieć musimy ;)
A ten symboliczny kawałek tortu niech osłodzi to, co niekiedy bywa gorzkie.
Miłego świętowania :))
Biszkopt:
6 jaj, 1-1,5 szkl.cukru, 1,5 szkl.mąki tortowej, 3 łyżki dobrego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
4 jaja, 1 szkl.cukru pudru, 2 kostki masła, 1 tabliczka dobrej gorzkiej czekolady, 1 puszka masy krówkowej - smak kajmakowy. (Ilość zużycia masy krówkowej jest zależna tylko od nas- w zależności, kto lubi bardziej czy mniej słodką masę)
Dodatkowo:
20 dag orzechów włoskich, 10 dag rodzynek hetmańskich (lub innych dużych), 10 dag migdałów w słupkach, ok.300 ml wódki.
Kwaśna konfitura-u mnie agrestowa.
Dwa dni przed planowanym zrobieniem tortu upiec biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać cukier i po jednym żółtku. Dosypać przesianą mąkę, proszek i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy o średnicy 28 cm. Ja wykładam dno tortownicy papierem do pieczenia, boki pozostają suche i wolne od papieru. Wstawić formę do zimnego piekarnika. Piec ok.30-35 min w temp. 170-180 st.C.
W dniu poprzedzającym zrobienie tortu: sparzyć rodzynki wrzątkiem, zostawić na 10 min.odsączyć. Orzechy pociąć na mniejsze kawałki. Orzechy, migdały i rodzynki zalać wódką, szczelnie zamknąć naczynie i pozostawić na kilkanaście godzin. Można tę czynność pominąć, natomiast biszkopt dodatkowo nasączyć alkoholem.
Następnego dnia rano: bakalie odsączyć, a wódkę pozostawić do nasączenia tortu. Jaja z cukrem pudrem ubić na parze, aż masa będzie gęsta i znacznie podwoi swoją objętość. Wystudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić 1 tabliczkę połamanej gorzkiej czekolady. Przestudzić.
Utrzeć masło, dodawać po łyżce masy jajecznej,stopionej czekolady oraz masy kajmakowej. Gdy masa będzie jednolita, zwolennicy mocno wyskokowych tortów mogą dolać ewentualnie trochę spirytusu, aczkolwiek wydaje mi się to zbędne.
Biszkopt przeciąć na 3 krążki. Alkohol z moczenia bakali uzupełnić ok.50 ml wody+ 2łyżki cukru. Nasączyć pierwszy blat, wyłożyć 1/4 część masy, na to dać połowę orzechów i rodzynek, bakalie wcisnąć w masę. Nałożyć drugi krążek, nasączyć,wyłożyć konfiturę, dać 1/4 część kremu, pozostałe bakalie,ucisnąć, ułożyć trzeci krążek. Nasączyć alkoholem,nałożyć 1/4 część kremu. Powierzchnię wyrównać. Ostatnią część kremu zużyć na dekorację boków toru. Udekorować dowolnie tort i wstawić go na kilka godzin do lodówki.
dodane na fotoforum:
iwanka1 2013-05-26
Ślinka cieknie ale nie mogę zjeść bo mam alergię na czekoladę i kakao.
Pozdrawiam:)))
wandy 2013-05-26
MATKA- to najbardziej odpowiedzialne zadanie na swiecie!!!
My matki mamy niekonczacy sie etat, 24 godziny na dobe wiec cieszmy sie naszym swietem i niech nam zdrowko dopisuje :)
laura5 2013-05-26
Świętujmy :)I my Zyczymy Wszytkim Mama Wszytkiego Najlepszego z okazji tego Swieta.........Milutkiej Niedzieli Zyczymy,chodz unas za oknem brrrr zimno i deszczowo.....Pozdrowionka:)
wigater 2013-05-26
Dzięki!
Ty wiesz, czym humorek poprawić... zwłaszcza takim łasuchom, jak ja!
;-)))
W tej chwili zajrzałam sobie do >garnuszka<, ale zaraz pewnie przyjdą moje dzieciaki!
Pozdrówka, Mamuśko!
Dużo radości Ci życzę - z tych Twoich Pociech!
agus35 2013-05-26
Ale pyszności ....
Re: beza fakt słodka ale w połączeniu ze śmietaną o smaku malinowym jest super:) pozdrawiam
kot54 2013-05-26
oj nie dam rady po moim...za dużo...*;*
Miłego świętowania ...
mattik 2013-05-27
Przynoszę Ci bukiet radości, nadziei i serca wiele. Uśmiechem z Tobą się dzielę... Pięknego wiosennego dnia życzę... Pozdrawiam cieplutko :))
elcia72 2013-05-27
Witam serdecznie i pozdrawiam.Miłego dnia .