To obiad moich domowników. Ja zajadam się moją zupą rybną ;)
1/2 kg makaronu penne ugotować al dente.
Zeszklić na maśle bądź oleju 1-2 cebule. Dodać do tego ze 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Dodać rozmrożony szpinak- u mnie 450gr.
Razem przesmażyć kilka minut, aż woda ze szpinaku odparuje. Dodać ok.100-150 ml słodkiej śmietany i dowolną ilość sera. Ja dałam 120 gr pokruszonego sera pleśniowego, ok.100gr tartej mozzarelli i ok.50 gr startego ementalera. Wszystko krótko przesmażyć, żeby powstała jednolita masa. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie czosnkiem.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wyłożyć połowę makaronu, na to połowa masy szpinakowej, znów makaron i na to druga część szpinaku. Nakryć. Zapiekać ok.20 min.temp.180st.C. Odkryć, posypać serem (u mnie tarta mozzarella) i zapiekać do zrumienienia sera ok.10-15 min.
A później ze smakiem zjeść nie licząc kalorii ;))
dodane na fotoforum:
jonna 2013-10-24
Ponieważ lubię zapiekanki, bardzo słodziutko proszę o przepis......
Dlatego słodziutko, bo zerkam na produkcję żelkowych misiów w programie Galileo.....
betaww 2013-10-24
No i ja sie nie dziwie domownikom....to coś dla mnie....Szpinak pod kazdą postacia mile widziany.....Mniam.....i na dodatek z serami.....Ppyyyyyychota.........
Podrawiam...***