Kolejna wprawka przedświąteczna- córcia upiekła te ciastka na jutro do szkoły. Myślę, że jeszcze nie raz będziemy je piekły, bo roboty z nimi mało, a w smaku dobre.
300g mąki
200g masła
100g cukry pudru
2 żółtka
Przyprawa do ciasteczek korzennych (kamis)
Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć na godzinkę do lodówki. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość ok.0,5cm. Wycinać ciasteczka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp.ok.190 st.C przez 10. Uważam, że czas pieczenia i temp.mogą nieco się różnić od podanego, bo to zależy od piekarnika. Uważać, żeby nie spiekły się za bardzo od dołu.
Sok z 1 cytryny utrzeć z taką ilością cukru pudru, aby uzyskać wymaganą przez siebie konsystencję. Lukrować przestudzone ciasteczka, bądź udekorować w inny dowolny sposób.
dodane na fotoforum:
magdabo 2013-12-06
Dziękuję za przpis ... pozdrawiam !
alkaa 2013-12-06
taki lukier jest pyszny...lubię go robić...a ciasteczka godne uwagi...pozdrawiam...