Schab parzony w ziołach

Schab parzony w ziołach

Kolejna nowość w mojej kuchni- myślę, że będę robiła taki schab jeszcze nie raz... Dobry ten schab, dla mnie ciut za mało słony. Trza poczynić jakąś modyfikację ;)

Składniki:
1 kg schabu
3 ząbki czosnku
4 łyżki majeranku
2 łyżki rozmarynu
2 łyżki tymianku
2 łyżki suszonego koperku
2 łyżki suszonej natki pietruszki
1 łyżka zmiażdżonego zielonego pieprzu
1 łyżka soli

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę bądź drobno posiekać.Wymieszać z ziołami, solą i pieprzem. Schab umyć, osuszyć, natrzeć przygotowaną mieszanką, ciasno owinąć w lnianą ściereczkę. Końce ścierki związać. Schab włożyć na noc do lodówki. Wysoki garnek, średnicy większej niż długość schabu, napełnić do wysokości 1/3 wysokości wodą.Końce ściereczki, w którą jest zawinięty schab, przywiązać do uszu garnka, tak żeby schab zawisł nad taflą wody. Nie ma oczywiście być w wodzie, tylko nad nią. Garnek nakryć, wodę doprowadzić do wrzenia. Gotować na parze ok.30 min. W razie potrzeby uzupełniać wodę. Schab wyjąć, ostudzić w ściereczce.
Życzę smacznego!

Przepis pochodzi z książki Z.Prokopczuka \\\"Świniobicie\\\".

dodane na fotoforum:

jola09

jola09 2013-12-14

SUPER

slonko3

slonko3 2013-12-14

Wygląda smakowicie...
Oczekuję na przepis :)

jesorek

jesorek 2013-12-14

już czuję ten smak ... mniaammmm !!!!! czekam na przepisik ;)

ewci1

ewci1 2013-12-14

Pysznie wyglada,domyslam sie ze jest delikatny w samku...:)
Re: Bata maki mozesz dodac jakiej chcesz ,kolezanka robila tez z dodatkiem kukurydzianej maki,mozesz w to miejsce dodac wiecej maki pszennej...

astra40

astra40 2013-12-14

pyszny:)

stor55

stor55 2013-12-14

bardzo lubię rozmaryn i szałwię . schabik wygląda smakowicie -serdecznie pozdrawiam

ewalu

ewalu 2013-12-14

super, to ja czekam na przepis :))

reni1

reni1 2013-12-14

Zdrowy..i pyszny:)

bagia

bagia 2013-12-14

ale musi byc smaczny! czekamy na przepis :)

ania03

ania03 2013-12-14

ciekawe ciekawe:)

betaww

betaww 2013-12-14

W mleku już robilam.....ale na parze?......i że to sie zrobi....?
Ale ja Ci wierze....i pewnie zrobie na świeta....
Pozdrawiam...******

kris13

kris13 2013-12-14

O! Nowość! napewno jest dobry taki na parze_chyba zrobię.Dzięki za przepis,Beatko ;):)

alkaa

alkaa 2013-12-14

ja też robiłam ten w mleku...ale taki sposób wart wypróbowania...

isia222

isia222 2013-12-15

wyglasa rewelacyjnie, zrobie na swieta!

izabel

izabel 2013-12-15

wiele przepisów Twoich wypróbowałam..ten też będzie zrobiony na święta..pozdrawiam..;)

dodaj komentarz

kolejne >