Kolejna nowość w mojej kuchni- myślę, że będę robiła taki schab jeszcze nie raz... Dobry ten schab, dla mnie ciut za mało słony. Trza poczynić jakąś modyfikację ;)
Składniki:
1 kg schabu
3 ząbki czosnku
4 łyżki majeranku
2 łyżki rozmarynu
2 łyżki tymianku
2 łyżki suszonego koperku
2 łyżki suszonej natki pietruszki
1 łyżka zmiażdżonego zielonego pieprzu
1 łyżka soli
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę bądź drobno posiekać.Wymieszać z ziołami, solą i pieprzem. Schab umyć, osuszyć, natrzeć przygotowaną mieszanką, ciasno owinąć w lnianą ściereczkę. Końce ścierki związać. Schab włożyć na noc do lodówki. Wysoki garnek, średnicy większej niż długość schabu, napełnić do wysokości 1/3 wysokości wodą.Końce ściereczki, w którą jest zawinięty schab, przywiązać do uszu garnka, tak żeby schab zawisł nad taflą wody. Nie ma oczywiście być w wodzie, tylko nad nią. Garnek nakryć, wodę doprowadzić do wrzenia. Gotować na parze ok.30 min. W razie potrzeby uzupełniać wodę. Schab wyjąć, ostudzić w ściereczce.
Życzę smacznego!
Przepis pochodzi z książki Z.Prokopczuka \\\"Świniobicie\\\".
dodane na fotoforum:
ewci1 2013-12-14
Pysznie wyglada,domyslam sie ze jest delikatny w samku...:)
Re: Bata maki mozesz dodac jakiej chcesz ,kolezanka robila tez z dodatkiem kukurydzianej maki,mozesz w to miejsce dodac wiecej maki pszennej...
stor55 2013-12-14
bardzo lubię rozmaryn i szałwię . schabik wygląda smakowicie -serdecznie pozdrawiam
ania03 2013-12-14
ciekawe ciekawe:)
betaww 2013-12-14
W mleku już robilam.....ale na parze?......i że to sie zrobi....?
Ale ja Ci wierze....i pewnie zrobie na świeta....
Pozdrawiam...******
kris13 2013-12-14
O! Nowość! napewno jest dobry taki na parze_chyba zrobię.Dzięki za przepis,Beatko ;):)
izabel 2013-12-15
wiele przepisów Twoich wypróbowałam..ten też będzie zrobiony na święta..pozdrawiam..;)