Co nieco ze świątecznego stołu- sandacz w galarecie

Co nieco ze świątecznego stołu- sandacz w galarecie

Wywar do gotowania ryb:
głowa, płetwy,1/2 litra wody, ziele angielskie, pieprz w całości, liść laurowy, włoszczyzna bez kapusty, sól 1-2 łyżki.
Wywar gotować w dużym garnku przez około 1/2 godziny. Wyjąć warzywa, dolać ok.1,5 litra wody. Doprawić do smaku solą i sokiem z cytryny. Wkładać albo całą rybę, albo dzwonka.
Ja preferuję dzwonka. Gotować je od czasu zagotowania się wywaru przez 8-10 min. Wywar ma tylko pyrkać!
Ostrożnie wyciągnąć rybę i pozostałe składniki wywaru.
Dodać żelatynę (3-4 łyżeczki na litr wody)
Do tej ilości gorącego wywaru daję około 8 płaskich łyżeczek, wcześniej namoczonej w 1/2 szkl. wody i rozpuszczonej. Dokładnie wymieszać z wywarem. Można dodać nieco vegety, dla poprawienia smaku.

Następnie klaruję galaretę:
https://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,69706,3057818.html
to jest ściąga,która pomaga osiągnąć sukces.

Zalewam ułożoną i udekorowaną rybę stopniowo...warstwa galaretki, schłodzić...warstwa galaretki- schłodzić...

dodane na fotoforum: