Dawno temu upiekłam chleb na zakwasie z mąki żytniej jakiegoś niższego typu. Chleb był jakiś glutowaty i na mój gust ciężkostrawny. Kilka lat przerwy i ...zawzięłam się. Wyhodowałam zakwas z mąki żytniej razowej, po 5 dniach wyprodukowałam pierwszy chleb na tym zakwasie. I o dziwo...udał się pierwszorzędnie. Chyba chleb na drożdżach odejdzie w zapomnienie...bo mimo, że robi się go łatwiej i szybciej, to ten żytni jest smaczniejszy :)
Przepis...Hm, trochę to będzie trudne, bo ja to sobie tak na oko zrobiłam, ale może komuś przydadzą się moje wypociny:
5 dni hodowałam zakwas z mąki żytniej 2000. Później 300gr zakwasu połączyłam z 300 gr mąki żytniej 997 i 300gr mąki pszennej 720. Do tego z pół szkl.wody i ziaren...na oko. Do tego łyżeczka soli. Wyrobiłam z 10-15 min i odstawiłam do wyrośnięcia. Moje zdziwienie było tym większe, kiedy po ok.3 godz.ciasto chlebowe wylazło za miskę. Jeszcze raz je wyrobiłam, przełożyłam do foremek i znów do wyrośnięcia. Czekałam tak chyba z 1,5-2 godz. Piekłam ok.1 godz. temp.170 st.C. I było pozytywne zaskoczenie, że się udało.
Zakwas żytni: 50gr mąki żytniej typ 2000 +50gr letniej wody, następnego dnia powtórka i tak przez kolejnych 5 dni. Mieszałam drewnianą łychą w plastikowym naczyniu. Nie musiałam specjalnie cudować, bo zakwas po dobie już pracował. Zakwas pracował w temp.pokojowej
Zainteresowanych odsyłam tu https://www.moja-piekarnia.pl/zakwas/
dodane na fotoforum:
yanisia 2014-01-22
Pyszności:)boski widok:) a proszę powiedz mi czy wogóle dodajesz chociaż troszkę drożdży do tego chlebusia,czy sam zakwas?Pozdrowienia.
alkaa 2014-01-22
pięknie się udał...a jak musi smakować...moja córa piecze raz w tygodniu i zawsze na zakwasie...
jadtan 2014-01-22
Też robi się szybko... jak już masz zakwas to z każdym pieczeniem jest mocniejszy. Pięknie Ci się udał... na szóstkę :):):)
violinka 2014-01-22
Ja tylko robię na zakwasie smak bez porównania i poza zakwasem który mam juz długo też szybko się robi bardzo apetyczny
lila08 2014-01-22
przymierzam się już chyba trzeci rok :( nie mam odwagi ...a piekę chleb już piaty rok ...muszę zmobilizować się i wyhodować zakwas ...
ewaiza 2014-01-22
Uwielbiam zapach upieczonego chleba na zakwasie ,w calym domu pachnie ,na drozdzach nie ma takiego zapachu.
Chleb wyglada pieknie,takiego w sklepie nie kupimy.
annorl1 2014-01-23
mniam! wygląda rewelacyjnie i pewnie też tak smakuje :)
danutaw 2014-01-23
Super wygląda.., chętnie bym takiego
popróbowała...z masełkiem )
Pozdrawiam cieplutko :)
annabru 2014-01-23
Ja piekłam wczoraj,ale na zakwasie stojącym w lodówce.Ruszył w cieple, ale widać za mało, bo chleb wyszedł glutowaty. Dobrze chociaż, że smaczny.
yanisia 2014-01-23
Dziękuję Beatko za taki impuls dla chlebka:) Taki chlebek to majątek:)Powodzenia:)
intma43 2014-01-23
annabru,myślę, że chlebek na zakwasie lubi czas. Nie mam doświadczenia w tej kwestii, ale mam nadzieję, że za jakiś czas będę wiedziała to i tamto, co pomoże mi w przygotowywaniu różnych chlebów ;)
ewaiza 2014-01-24
Ja zakwas trzymam w lodowce ,jak chce upiec to wyciagam 2 -3 godz. wczesniej aby nabral temp. pokojowej.
Teraz musze zrobic nowy zakwas bo mi sie upiekl w piekarniku.