puszysta babka cytrynowa, w sam raz do niedzielnej kawy
Wszystkie składniki powinny mieć temp.pokojową
4 jaja
2 niepełne szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła
3/4 szkl.cukru
skórka otarta z 1 wyszorowanej cytryny
sok wyciśnięty z dwóch cytryn
Jaja umyć, oddzielić białka od żółtek. Utrzeć na puch masło z żółtkami, stopniowo dosypać cukier, utrzeć, dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sok z cytryny i otartą skórkę. Dobrze utrzeć. Na koniec dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać masę. Najlepiej ręcznie bądź mikserem na najniższych obrotach.
Wyłożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180st.C piekarnika i piec ok.45-50 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu można babkę udekorować lukrem cytrynowym bądź obficie posypać cukrem pudrem.
Babka jest niezbyt słodka i niezwykle puszysta.
Życzę miłej niedzieli :)
dodane na fotoforum:
frykasy 2014-03-02
Bardzo lubię cytrynowe babki, też piekę taką zistę czyli tradycyjną śląską babkę cytrynową,,:))))
violinka 2014-03-02
mniammmmmmm pysznie wygląda