przystawka świąteczna- indyk z owocami

przystawka świąteczna- indyk z owocami

W tym roku postawiliśmy na lekkość...toteż zrobiłam nieco przystawek, niewiele innych rzeczy. No i niestety ;) napiekłam sporo ciast, których nie jesteśmy w stanie \\\"przejeść\\\"...wszak mamy tylko tycie żołądki. Myślę, że za dzień, dwa, to by się zjadło wszystko :D

1,2-1,5 kg piersi z indyka
przyprawa do indyka (u mnie firmy Prymat)
2-3 łyżki oleju
puszka owoców koktajlowych
2 łyżki żelatyny
ok.250 ml wody
owoce do dekoracji

Pierś umyć, osuszyć, natrzeć przyprawą do indyka, skropić olejem,nakryć naczynie i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Owoce koktajlowe osączyć z zalewy. Nie wylewać zalewy z owoców, bo użyjemy ją do podlewania mięsa.
Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Podlać zalewą z owoców koktajlowych.
Piec do miękkości ok.70 min.(im większa pierś, tym czas pieczenia dłuższy). W międzyczasie podlewać mięso sosem, który się wytworzył.
Upieczone mięso, przestudzić, pokroić na ok.0,5 cm plastry.
Zlać do garnuszka sos z pieczenia i uzupełnić wodą, aby łącznie było ok.0,5 l płynu. Doprawić do smaku. Podgrzać, do gorącego sosu dodać żelatynę, wymieszać dokładnie i przestudzić.
Na półmisku wyłożyć owoce koktajlowe, na to ułożyć plastry mięsa. Udekorować owocami wg własnego upodobania. Zalać cienką warstwą galaretki, odstawić do stężenia. Powtarzać czynność 3-4 razy tak, aby glazura równomiernie pokryła mięso i owoce.
Życzę smacznego!

dodane na fotoforum:

choco13

choco13 2014-04-23

Az zazdroszcze ze na to nie wpadalm :))

dodaj komentarz

kolejne >