Długi weekend...no to sobie pomyślałam, że trzeba byłoby poczynić jakieś ciacho. Wymyśliłam to to...góra mocno zaprawiona alkoholem ;) No i zeżarłam na raz 2 kawałki...i ...nie mam wyrzutów sumienia ;) Wieczorem jogging i po problemie :)
Pozdrawiam ulubionych i odwiedzających!
BISZKOPT
6 jaj, 1-1,5 szkl.cukru, 1,5 szkl.mąki tortowej, 3 łyżki dobrego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA CZEKOLADOWA
3 jaja, 1 szkl.cukru pudru, 1 kostka masła, 1 tabliczka dobrej gorzkiej czekolady,1 łyżka słodkiej śmietany
DODATKOWO
40 dag rodzynek, 1 szkl.wódki, 10-15 dag suszonej żurawiny; 1 czekolada mleczna, 1 czekolada gorzka, 1/4 kostki margaryny
PONCZ:
woda+sok z cytryny+cukier, zwolennicy mogą dodać alkohol zamiast soku z cytryny.
W przeddzień upiec biszkopt oraz namoczyć rodzynki w wódce.
WYKONANIE BISZKOPTU
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodać cukier i po jednym żółtku. Dosypać przesianą mąkę, proszek i kakao. Delikatnie wymieszać. Wylać ciasto na prostokątną blachę 25x30 cm. Wstawić formę do zimnego piekarnika. Piec ok.30-35 min w temp. 170-180 st.C.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem na sicie, przestudzić, włożyć do naczynia, zalać wódką i szczelnie zamknąć. Nazajutrz rodzynki osączyć, a pozostały alkohol wykorzystać do nasączenia biszkoptu.
WYKONANIE MASY CZEKOLADOWEJ
Jaja z cukrem pudrem ubić na parze, aż masa będzie gęsta i znacznie zwiększy swoją objętość. Wystudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić 1 tabliczkę połamanej gorzkiej czekolady i słodką śmietankę. Przestudzić.
Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy jajecznej oraz roztopionej czekolady.
Biszkopt przeciąć na 2 części, nasączyć ponczem. Ułożyć warstwami:
biszkopt, 2/3 masy, posypać suszoną żurawiną, lekko ucisnąć w krem czekoladowy, biszkopt, 1/3 masy.
W naczyniu pokruszyć obie czekolady, dodać margarynę i rozpuścić masę na małym ogniu. Przestudzić nieco, dodać osączone rodzynki, wymieszać i równą warstwą rozłożyć rodzynki na masie czekoladowej. Wstawić ciasto do lodówki, aby wszystko dobrze stężało.
dodane na fotoforum:
ania03 2014-08-16
Takie to i ja bym zżarła"?_:)
danka1 2014-08-16
słuszne pytanie przy takiej pyszności
wigater 2014-08-16
Chude jest brzydkie!
Nie ma to jak milusie krągłości...
;-)
Daj kawałek!
A potem jeszcze jeden!!!
;-)))))
niusia1 2014-08-16
i ja też :)))
violinka 2014-08-16
Beatko uwielbiam Twoje eksperymenty cukiernicze ciasto pycha mniam pozdrawiam serdecznie
hbabik 2014-08-17
ZAJADAM,ZAJADAM U CIEBIE I CIĄGLE SIĘ DZIWIĘ DLACZEGO DO NICZEGO JUŻ SIĘ NIE MIESZCZĘ.....MYŚLAŁAM,ZE TO PRZEZ WILGOĆ W SZAFIE:):):)A TO TEN 'GARNEK" I WASZE PYSZNOŚCI ....ALE CO TAM DAJĄ TO JEM...DZIĘKUJĘ....
kris13 2014-08-17
Jejuńku ! takie ciacho z % to musi się ''zgrzeszyć'', Beatko dzięki za przepis; napewno skorzystam :-)
kropka7 2014-08-17
To ciasto jest najlepsze z ciast ..
po prostu palce lizać :)
zamiast żurawiny dodaję wisienki z naleweczki ;) pyszota ;)
pozdrawiam :)
kryspa1 2014-08-17
wypróbuję i ten przepis, tylko muszę pamiętać żeby nie siadać po konsumpcji za kierownicę. Upiekłam cynamonowiec, rewelacja. Dziękuję za przepis.Pozdrawiam.