Spaghetti z sosem serowym i boczkiem
~ 30 dag boczku wędzonego-parzonego
~ 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku
~ 400-500 ml słodkiej śmietany(najczęściej daję 1 małą 30% i 1 małą 18%),
~ 30 dag sera (10 dag parmezanu + 20 dag żółtego), choć może być też sam ser żółty
~ duży pęczek posiekanej natki pietruszki
~ przyprawy:oregano, bazylia, tymianek, sól, pieprz,
~ 2-3 łyżki oliwy.
~ 3 żółtka
~ makaron spaghetti 1/2kg.
Na małej ilości oliwy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, dorzucić pokrojony w paski boczek, wszystko razem smażyć kilka minut na małym ogniu. Wlać do tego śmietanę, dodać oba gatunki serów, wymieszać, żeby się nie sklejały składniki sosu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty dolać nieco gorącej wody. Dodać do smaku sól, pieprz, oregano, bazylię i niewiele tymianku oraz sporo natki pietruszki. Wymieszać.
Makaron ugotować al dente. Odcedzić. Włożyć z powrotem do garnka, wlać sos, wymieszać. Żółtka rozmącić w garnuszku, wlać do ciepłego makaronu, wymieszać i niezwłocznie podawać.
Życzę smacznego :)
dodane na fotoforum:
jerry61 2014-11-19
całkiem podobnie jak któreś z carbonare.uwielbiam makarony ,tylko wieprzowe już nie .pozdrawiam
funiak 2014-11-19
dzisiaj wlasnie potrzebuje cos takiego na szybko i komfortowego:)))dziekuje:)))
lila08 2014-11-19
dlaczego tak dużo śmietany i na dodatek wysoko tłuszczowej,wypróbuję z jogurtem greckim ,ciekawe co wyjdzie ...
oliwkaa 2014-11-20
mielismy to dwa dni temu ...pychotka !