teraz poproszę tylko masełko i ciepłe mleczko ;)
BUŁKI KRUCHO-DROŻDŻOWE
1,5 dag drożdży (może być nawet mniej)
1 łyżeczka cukru
1/4 szkl.ciepłej wody
3 szkl. mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
5 dag masła
1 szkl.śmietany 18%
Śmietanę z masłem wrzucić do rondelka, na małym gazie rozpuścić, wymieszać na jednolitą zawiesinę. Przestudzić.
Drożdże rozetrzeć z cukrem, zalać ciepłą wodą, odstawić na kilka minut.
Mąkę przesiać, dodać sól, mieszaninę śmietany z masłem, rozpuszczone drożdże. Wyrobić ciasto,nakryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na stolnicę, wyrównać powierzchnię, wyciąć szklanką krążki. Uformować je w ręku na kształt bułek. Można je dowolnie nadziać. Wierzch obsypać mąką, bądź posmarować np.mlekiem czy jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok.15-17 min. w temp.ok.170-180 st.C.
Życzę smacznego.
Z tej ilości wychodzi ok.10 bułek średniej wielkości.
Dobrego dnia!!
dodane na fotoforum:
eleonor 2015-01-30
Oprócz błękitnego nieba nic mi więcej nie potrzeba
annorl1 2015-01-30
pyszne :) takich na śmietanie jeszcze nie robiłam, trzeba bedzie upichcić :)