Makaron kokardki, sos serowo-szpinakowy z pomidorkami koktajlowymi
Dla mnie rozpusta, mężowski nieco się krzywił...na te pomidorki ;)
Sos:
- 450gr mrożonego szpinaku w brykiecie
- 300 ml śmietany 30%
- 1/2 szkl.mleka
- 100-150 g żółtego sera
- 125 g sera pleśniowego- np.niebieski Lazur
- 1 łyżka masła
- 2 spore ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz, opcjonalnie trochę startej gałki muszkatołowej
- kilka pomidorków koktajlowych
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać zamrożony szpinak, nakryć pokrywką, dusić na małym ogniu, aż szpinak się rozpuści. Zdjąć pokrywkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku, wlać śmietanę i mleko. Całość doprowadzić do wrzenia. Dodać oba sery-żółty stary, pleśniowy pokruszony. Całość wymieszać, jeśli zbyt rzadki- odparować nieco, bądź zagęścić serem. Pod koniec dodać kilka połówek pomidorków koktajlowych. Dusić około 1-2 minut. Doprawić do smaku.
Smacznego :))
dodane na fotoforum: