Cannelloni z mieloną wołowiną i warzywami. Wbrew pozorom nie było to ciężkostrawne. Ostatnie bo...czas ukrócić te mączne dobrodziejstwa ;)
Proporcje na 4-6 osób
1 op.cannelloni (250g), 50 dag mielonego mięsa - najlepiej mieszanego (wołowo-wieprzowego), 20-30 dag startych warzyw korzeniowych (marchew, pietruszka, seler) 1 mała cebulka, 2 ząbki czosnku, mały słoiczek koncentratu pomidorowego, 1 puszka pomidorów w kawałkach, zioła prowansalskie, sól, pieprz, nieco oleju, dowolna ilość żółtego sera.
Dodatkowo sos beszamelowy- niestety robię go na oko, więc trudno podać mi proporcje. W razie co przepis na sos:
https://palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,8930913,Sos_beszamelowy.html
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać mielone mięso. Całość przesmażyć z 20 min, dodać starte warzywa,pomidory z puszki, podlać nieco wody, nakryć. Dusić razem ok.10min. Dodać do smaku sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżeczkę ziół prowansalskich, pół słoiczka koncentratu. Wszystko wymieszać, Poddusić jeszcze chwilę. Jeśli zbyt luźne-odparować. Wyłączyć i przestudzić. Nadziać makaron.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Wyłożyć rurki, polać sosem beszamelowym, posypać tartym, żółtym serem
Zapiekać pod przykryciem 35 min. w temp. 180 st.C. Odkryć i zapiekać jeszcze kilka minut, żeby wierzch się zarumienił.
dodane na fotoforum:
krysty9 2016-01-25
oj jak ja dawno nie robiłam cannelloni :) U mnie najczęściej ze szpinakiem i ricottą, ale wersja mięsna też pyszna
oliwkaa 2016-02-06
Ja po makaronach tyję na potęgę dlatego omijam szerokim łukiem ... zresztą nie przepadam ... wolałabym jak na poprzedniej fotce ziemniak,miecho i sosik mmmmm to jest to !!!